Dag Joke,
De kracht van waardeoverdracht zit in het feit dat de nieuwe werkgever/pensioenuitvoerder bij toekomstige salarisverhogingen ook de (ingenomen) pensioenrechten van de vorige werkgever mee ophoogt.
Bij eindloon noemen we dat backservice (over niet doorgebrachte dienstjaren), bij middelloon heet het indexatie (ook een vorm van backservice).
Natuurlijk moet de oude werkgever eerst tijdsevenredig affinancieren, maar vervolgens gaat de poen over en wel op basis van de waarderingsgrondslagen van de overdrachtcircuits; grondslagen die neerkomen op een netto voorziening bij 4% rekenrente obv een moderne overlevingstafel; een afspraak waarbij men in het algemeen geen winnaars of verliezers waarneemt.
Maar: de verplichting tot opbouw van een weerstandvermogen verhoogt deze voorziening feitelijk niet; de ontvangende pensioenuitvoerder/werkgever moet over de ontvangen ovedrachtswaarde weerstandsvermogen genereren; welnu dat betaalt de werkgever of het wordt gewoon bij de overdrachtswaarde geclaimd (dan heeft de oude werkgever betaald). De opbouw van weerstandsvermogen over de navolgende nieuwe pensioenopbouwjaren (en de daaruit volgende backservice) is per definitie rekening nieuwe werkgever.