UItkeringsgerechtigde leeftijd AOW naar 67

  • Ferdinant

    De Algemene ouderdomswet (AOW) is een volksverzekering die mannen en vrouwen vanaf hun 65e jaar voorziet van een basispensioen. In het algemeen komt iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt in aanmerking voor een AOW-pensioen. Het pensioen gaat in op de eerste dag van de maand waarin men 65 jaar wordt.

    Er gaan momenteel stemmen om deze leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Dit omdat de AOW in de toekomst wellicht niet meer te betalen is.

    Hoe denkt u hierover? Wat zijn voor u de belangrijkste argumenten om deze stelling te verwerpen, of juist de verdedigen.

    Met vriendelijke groet,

    Ferdinant

  • DePeter

    Dit kunnen ze niet maken, zeker niet voor mensen die al jaren voor de AOW betaald hebben, het lijkt me dat als dit al door gaat dat dit dan zal gelden voor mensen die “Nieuw” aan het arbeids proces gaan deel nemen.

    grtzzzzzz

  • Simon Kabelfoon

    AOW is een omslagstelsel, dus huidige betalers “bouwen” geen eigen AOW-recht op.

    Of leeftijdsverhoging zal gaan plaatsvinden kan ik op dit moment niet inschatten.

    De laatste politieke geluiden duiden meer op een heffing AOW-premie bij AOW-uitkeringsgerechtigden.

  • Huub

    AOW-premies heffen bij gepensioneerden is het zelfde als AOW korten, tenzij de premieheffing alleen betrekking heeft op een aanvullend pensioen, maar ook dan is er sprake van pensioenkorting. Het kan wel een methode zijn om draagvlakafhankelijk te korten.

    Bij alle scenario's over de vergrijzing wordt te vaak vergeten dat er tevens sprake is van ontgroening. Dit betekent dat de kosten voor jongeren sterk zullen afnemen (onderwijs!).

    Overigens negeert de discussie het verschijnsel dat mensen vanaf hun 50e beginnen na te denken over juist eerder stoppen met werken; velen gaan daarop al anticiperen (voorsorteren); met als gevolg grote collectieve aanslagen op WAO, Sociale Regelingen (wachtgeld, 55+ regelingen, enz.). Het is een illusie om te denken dat mensen - in het huidige haast- en productietijdsbeeld - bereid of in staat zijn langer door te werken.

    Mensen zullen niet werken als werken niet tegelijkertijd leuk zal zijn.

  • Huub

    Het is eigenlijk opmerkelijk dat regelmatig die geluiden weer de kop op steken dat we misschien wel door moeten werken na de 65-jarige leeftijd en dat trwijl via allerlei onderzoek toch blijkt dat het Nederland reuze meevalt met die vergrijzing; hieronder een stukje tekst dat (na bewerking) voortkomt uit het rapport Zorgen voor Morgen van de Commissie Nationaal Pensioendebat:

    De AOW wordt door middel van het omslagstelsel gefinancierd. De uitkeringen worden door de premieheffiing (loonheffing) bij de werkenden gefinancierd. Bij vergrijzing wordt dan aan de werkende generatie onmiddellijk de rekening daarvan gepresenteerd.

    Het vergrijzingsproces zal een groeiende last leggen op onze samenleving.Slechts de voortgaande toename in de arbeidsparticipatie heeft een dempend effect.Daardoor zal de grondslag voor de premieheffing van de AOW verbreed worden.

    De fiscalisering van de AOW-premie,waarbij 65-plussers aan hun eigen pensioen gaan meebetalen,is een optie om de grondslag verder te vergroten.

    Voorts is door de instelling van het zogenoemde AOW-spaarfonds de vergrijzingslast zichtbaar gemaakt.Het spaarfonds is feitelijk de terugdringing vande staatsschuldquote ten koste van de groeivoet van de economie.

    Uit berekeningen van het CPB blijkt dat op het moment waarop de grijze druk het grootst is, kan worden gerekend op extra inkomsten uit belastingen op pensioenen uit de tweede en derde pijler (arbeidspensioenregelingen een individuele aanvullingen) .Het nu stimuleren van op individuele basis sparen voor de oude dag draagt bij aan het verminderen van oplopende kosten ten tijde van de grote grijze golf. De toekomstige inkomsten uit belastingheffingen op pensioenen zullen zelfs de extra uitgaven voor de AOW en de zorg overtreffen. De kosten van de AOW en de zorg kunnen dus volledig worden betaald uit de hogere belastingontvangsten op de pensioenen en de lagere rentelasten die het gevolg zijn van het aflossen van de staatsschuld.

    De AOW blijft ook in de toekomst houdbaar en betaalbaar.Daarbij moet wel worden voldaan aan een aantal randvoor waarden:een toename van de arbeidsparticipatie en een begrotingsbeleid waarbij de staatsschuld wordt afgelost.

  • Joke (financieel planner)

    Huub,

    Je legt precies de vinger op de zere plek…je hebt het over een toename van de arbeidsparticipatie als randvoorwaarde….

    Ik denk juist dat het daar in Nederland aan schort en steeds meer zal gaan schorten.

    Kijk maar om je heen en zie hoe droevig het gesteld is …Momenteel een economie die stagneert, o.k. dat zorgt voor werkloosheid totdat de economie weer aantrekt en de werkgelegenheid weer zal groeien.

    Er zijn m.i. echter te veel negatieve verwachtingen op bepaalde gebieden.

    Om een gezonde arbeidsparticipatie te genereren voor de toekomst had Nederland al veel en veel eerder moeten investeren in onderwijs en wetenschappen.

    We raken hier in Nederland nog net niet aan lager wal, wie ziet hoe bedroevend het huidig onderwijsstelsel in elkaar steekt, waant zich in Polen…..

    Ik vraag me in alle stilte af wat er gebeurd als er te weinig kwalitatief goede arbeidskrachten in de toekomst blijken te zijn ??? Gelet op het steeds minder wordende aantal studenten in de chemie en de techniek, komt er een schrijnend tekort aan specialisten op het gebied van belangrijke arbeidprocessen, er zullen steeds meer bedrijven Nederland ontvluchten en indien een bedrijf de keuze heeft uit een Duitse of een Nederlandse sollicitant zullen zij steeds vaker opteren voor de Duitser (ik noem maar een voorbeeld)….Neem ook het voortschreidend tekort aan leraren in ogenschouw. Verder de generatie op met name het VMBO, dat amper de moed vindt een boek open te slaan….Moeten zij straks de bejaarden verzorgen ???? Mag ik er even een hard hoofd in hebben ?

    (de goede daarbij buiten beschouwing gelaten….)

    Het is toch al eerder voorgesteld, de kinderopvang in bejaardentehuizen om onze kinderen nog normen en waarden bij te brengen. Dit soort voorstellen gaat op een dag echt vorm krijgen. En , ja, laten we eerlijk zijn, als een 65 jarige straks niemand meer vind om hem/haar te verzorgen, dan rest er nog maar

    één oplossing ………werken tot je er bij neer valt…..misschien wel tot ons 80-ste….

    (daarbij, de pensioenfondsen hebben de afgelopen dagen ook weer veel vermogen verloren door de Ahold affaire….om maar aan te geven, als het een moeten word om na de 65-ste verjaardag door te werken, dan hebben we niets te kiezen…)

    Joke

  • Jan-Carel Steingröver

    Een goed idee! wat als de overheid de komende tijd de staatsschuld gedeeltelijk aflost, om vervolgens van de rentebesparingen extra aow en zorg te kunnnen betalen? Maar ook kan men rijkere 65-plussers fiscaal aan de aow laten meebetalen.