Wanneer u zelf niet al te zeer thuis bent in de pensioenmaterie wordt het redelijk lastig om uit te leggen waarop allemaal gelet moet worden.
Van belang is om te weten in welke pensioenregeling u bij de vorige werkgever zat (is dat bijvoorbeeld een eindloonregeling met geindexeerde pensioenuitkeringen??).
Voorts is van belang om te weten hoe en op basis waarvan u in de nieuwe regeling pensioen opbouwt.
Vervolgens dient bekend te worden welke pensioenwaarde kan worden overgedragen van de “oude” naar de “nieuwe” regeling en wat die pensioenwaarde “oplevert” in de nieuwe regeling (zijn dat extra-dienstjaren, die meetellen in de nieuwe regeling of wordt dat een op zichzelf staand stukje pensioen binnen die regeling).
De eerste 2 zaken (inhoud oude en nieuwe regeling) liggen vast in een pensioenreglement en daar zou u over dienen te beschikken.
De beschikbare pensioenwaarde voor overdracht kunt u opvragen via uw nieuwe pensioenuitvoerder.
Van haar krijgt u dan (kan enkele maanden duren!!!) een opgave van welke waarde er kan worden overgedragen en wat die waarde “doet” in de nieuwe regeling.
Tot op dat moment heeft u nog geen enkele handeling verricht die in uw nadeel kan werken of onomkeerbaar is, dat gebeurt pas, wanneer u akkoord gaat met de opgave die u van uw nieuwe pensioenuitvoerder ontvangt.
Dan begint ook het eigenlijke werk en het verdient aanbeveling zich daarin bij te laten staan door iemand die goed thuis is in de pensioenmaterie en bovendien aardig kan rekenen (of over de juiste programmatuur beschikt).
Eerst maar eens die opgave van uw pensioenuitvoerder vragen.