toekomst van pensioen

  • meisje

    Ik zit op dit moment in havo 5. Vanaf morgen hebben we twee dagen MEP.

    dat wil zeggen: model european parliament. Het komt erop neer dat we het Europees parlement na gaan doen. Je bent ingedeeld in een commissie. Ik ben ingedeeld in de commissie financiële zaken. In deze twee dagen moeten we een resolutie opstellen en hierover met andere commissies over debatteren. Het onderwerp dat bij financiële zaken hoort is: tokomst van het pensioen.

    Hoe denken jullie hierover? Wat zou de overheid en andere instanties voor'n maatregelen moeten nemen om het pensioen weer goed op de rails te krijgen?

    Ik hoop op jullie reacties, want ik vind pensioen een moeilijk onderwerp, omdat ik daar zelf nog nooit mee te maken heb gehad.

  • Teun Steketee

    Well (lief) meisje, inderdaad hou je je er weinig mee bezig als je jong bent , om dan later wakker te schrikken , als het over het algemeen te laat is. Alle pensioenfondsen zijn opgezet als een business. Je spaart als het ware in zo'n fonds wat dan vodoende in huis heeft om de toekomstige pensioenen te kunnen betalen , soms kunnen ze dit wel voor zo'n 130% dekken. Goe management en gebaseert op 80% van het laatst verdiende loon, en 100% als je gehele leven in dit fonds hebt gezeten . Dat betekend meestal trouw aan het bedrijf bent geweest. Met de AOW ligt dat heel anders, de boeven geven gelijk alles uit wat er binnen komt. De pot is dus als maar leeg. Een keer heeft er iemand tijdens het starten van dit systeem goeie sier gemaakt, en je mag een keer raden welke politieke partij dat bekokstoofd heeft

    Teun

  • Huub

    Hallo; leuke oefening kan dat worden hoor. Meepraten over iets dat je schijnbaar nog niet zo raakt is wel lastig.

    Je zou wat kunnen nadenken over de volgende ontwikkelingen:

    1.mensen worden steeds ouder

    2. het aantal geboortes neemt af

    1 en 2 maakt dat we vergrijzen en ontgroenen; dus de lasten voor ouderen nemen toe en de kosten voor (onderwijs van) jongeren neemt af

    3 er ontstaan steeds meer 1-persoonshuishoudens

    4 niet in alle europese landen gaat dit gelijk op

    5 in Nederland wordt er voor de pensioenen uit het bedrijfsleven voor eenieder die een pensioenregeling heeft echt gespaard; dit is vooral belangrijk voor de ambtenaren

    6 in veel buitenlanden worden de pensioenen van ambtenaren betaald uit de lopende belastinginkomsten; er wordt dus niet gespaard!

    7 in Nederland krijgt elke ingezetene AOW; of je gewerkt hebt of niet; in de buitenlanden krijg je alleen staatspensioen als je gewerkt hebt

    8a er is een trend om de pensioeningangsdatum te verhogen tot bij 65 jaar of nog hoger

    8b men wil dit bereiken door deeltijd meer toe toe te laten vanaf bijv. 60 jaar

    8c je kunt dan al een deel van je pensioen genieten

    wat kan er gebeuren als we in europa al deze dingen op dezelfde voorgeschreven wijze moeten gaan doen?

    MIsschien kun je met wat steekwoorden weer zoeken op internet; kijk eens bij http://www.opf.nl/ en http://links.pensioenvoordeel.nl/

  • Teun Steketee

    Ha die Huub, wat dit betreft: "7 in Nederland krijgt elke ingezetene AOW; of je gewerkt hebt of niet; in de buitenlanden krijg je alleen staatspensioen als je gewerkt hebt

    “, dat is toch eiegenlijk ”van de gekke" en leidt er toe dat de paar die nog betalen , veels te veel betalen en het eigenlijk prive' veel beter zouden kunnen doen. Opgedrongen socialisme noem ik dat, er geen weg eruit open gelaten, anders dan gewoon uit Nederland weg te gaan.

    In Europa zullene we het allemaal op dezelfde wijze moeten gaan doen , maar als het eerlijkheids principe de boventoon voert en we niet in een socialistisch keurslijf worden gedrongen, dan zal dat allemaal best goed aflopen.

    Teun

  • Huub

    Vraag maar eens aan je opa/oma of vader/moeder of onze AOW te socialistisch was.

    De AOW wordt nog steeds gezien als een grote verworvenheid; velen moeten het er mee doen. Ik ben blij dat dit landje zich heeft gevormd op solidaire gevoelens. Het is precies dat gevoel dat in vele moderne ontwikkelingen ontbreekt.

  • Paul

    Geacht meisje,

    Sinds de jaren 80 vorige eeuw kijkt “Europa” al naar de financiering van pensioenen op langere termijn. Bij een eerste blik lijkt alles wel in orde, maar bij een nadere beschouwing blijkt dat dit deels schijn is.

    Een aantal leden van de Eurpoese Unie financiert pensioenen nl. niet door een bedrag per deelnemer te reserveren (kapitaaldekking) maar door het pensioen te verhalen op de werkenden (omslagstelsel). Dit speelt bij een aantal grote landen, zoals Frankrijk en Italië. Met de toenemende vergrijzing en ontgroening van Europa wordt dit op termijn (piek ong. 2015-2020) een echt probleem. E.e.a. heeft er deels mee te maken dat in die landen, maar ook in landen als Duitsland en België, het pensioen grotendeels via de staat loopt. Nederland kent een vergelijkbare problematiek met ons “staatspensioen”, de AOW.

    Om pensioenen op termijn betaalbaar te houden, zou ik me kunnen voorstellen dat er een resolutie wordt ingediend die lidstaten verplicht over te gaan naar kapitaaldekking van pensioenen. Dit zal echter enorme effecten hebben op de financiële cijfers van diverse lidstaten. De grenzen van het stabiliteitspact kunnen bij een overgang naar kapitaaldekking door bijna geen enkele lidstaat worden gehaald, hetgeen betekent dat de koers van de euro zwaar onder druk komt te staan (inflatie door pensioenfinanciering).

    Daarom zou een weloverwogen resolutie wellicht meer koersen richting een gefaseerde kapitaaldekking. eventueel gecombineerd met een tijdelijke verruiming voor de financieringstekorten op de begroting.

    Indien dit niet gebeurt, zijn er 2 scenario's: 1) iedereen in Europa blijft het eigen pensioenrecht houden met soms onvoldoende dekking of 2) de kapitaaldekking die er nu in sommige landen is wordt Europees uitgesmeerd over iedereen.

    In de eerste variant verandert er dus niets, in de tweede betalen we in Nederland (en als er terugwerkende kracht in zit: hebben we betaald) voor het pensioen van bijvoorbeeld een Itailaanse postbode. De vraag is hoever de Europese solidariteit strekt.

    Aangezien binnen de huidige EU pensioenen al niet uniform zijn en de problematiek van de nieuwe toetredende staten daar nog eens bovenop komt. is het de vraag of optie 2 een reële is.

    Enfin, dit waren wat losse gedachten.

    Succes ermee,

    Paul

  • Teun Steketee

    Huub, ik geef het op. nu is weer een response van mij zo maar weer verdwened. Elek kritische opmerging richting links wordt gelijk doo de grote onbekende de kop ingedrukt

    Teun

  • Teun Steketee

    Huub dan probeer ik het nog maar eens in de hoop dat de fantoom vewijderaar dit keer niet toeslaat.

    natuurlijk ware oma en opa in hun nopjes, nooit voor betaald nu dan toch maar lekker voor niks gekregen. Zo is de natuur van de mens , lekker goedkoop, en dat de koffie boer het slecht heeft bvb wat geeft dat nu?

    Ja die Drees en Romme hebben ons een aardige kool gestoofd in het verleden (om deze opmerking ben ik denk ik verwijderd)

    Rooie rakker met de power van de knop, laat mij met rust!!!1

    Groeten

    teun

  • Teun Steketee

    Al meer dan 13 uur geplaatst zonder verwijderd te zijn , een new record!!

  • Paul

    Geachte Teun,

    De opmerkingen die u tot op heden hebt geplaatst waren louter commentaar op of regelgeving of uitleg van deze regelgeving door anderen.

    In feite voegt uw commentaar dus niets toe behalve inzicht in uw denkwijze.

    Daar zijn andere kanalen voor. Dit is een site om te discusiëren over verzeketingsproblematiek, en niet over politiek.

    Mijn voorstel zou zijn: of zeg iets waar iemand iets aan heeft of ga naar een webiste waar het over politiek gaat.

    Paul