Echt nodig of zelfs verplicht?

  • J.P

    Ik heb me gisteren laten voorlichten betreft mijn pensioen. Volgens de adviseur heb ik een enorm pensioengat welke ik kan aanvullen met een lijfrentepolis. Deze gaat in per 1 mei a.s. en volgens de toets die zij heeft gemaakt zit ik aan het maximale van 1194 euro per jaar, 125 euro per maand. Dit bedrag moet ik dan maandelijks storten wil ik straks een redelijk pensioen hebben. Ik ben nu 34 jaar en werk al 16 jaar fulltime. Ik vind het een flink bedrag per maand en vraag me af of het ook echt nodig is? Hebben jullie enig idee?

  • Teun

    Er zijn adviseurs en adviseurs, heeft deze advisuer belang bij het verkopen van die polis?

    Bij de meeste bedrijven bouw je in 35 jaar een vol pensioen op (80% of meer van laatste pensioen basis salaris) je hebt nog 30 jaar voor de boeg boven op wat je al hebt opgebouwd. Lijkt me sterk dat je een enorm pensioen gat hebt.

    Maar Paul en Huub zullen er zo wel wat over zeggen, zij weten er heel veel van . Niet naar Joke luisteren hoor (pss,..is niet een echte specialist, maar hou het voor jezelf want ze wordt reuze pissig als je het zegt)

    :-)

    Teun

  • Huub

    Je twijfels kan ik me voorstellen. Volgens de polisaanbrengers hebben we immers altijd een pensioentekort.

    Echt beoordelen kan ik het niet; tenzij je bereid bent je pensioenpositie hier in algemene zin te beschrijven.

    Trrouwens: Is 1194 per jaar gelijk aan 125 per maand? Ik hoop dat dat een vergissing is; anders zou ik meteen maar annuleren.

    Huub

  • Simon Kabelfoon

    Ongeveer 80% kans dat de adviseur gelijk heeft, want alle onderzoeken zouden uitwijzen, dat 80% van Nederland met een pensioentekort zit.

    Maar wat is een pensioentekort????

    De “definitie” van een pensioentekort is, dat niet de norm van 70% van het laatstverdiende inkomen gehaald gaat worden.

    De vraag is echter of dat ook nodig is (ik kan dat zo op afstand nooit beoordelen) die 70%.

    Dat beoordelen is puur afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen en normen (dus niet die van “ons adviseurs” die u willen laten geloven, dat u een pensioentekort heeft).

    Probeer eerst eens zelf in beeld te krijgen welke kosten (naar de huidige normen) u nog heeft wanneer u 65 bent en welk inkomen u (eveneens naar de huidige normen) u daarvoor nodig dient te hebben om ook nog een beetje fatsoenlijk te leven.

    Vindt U dan dat u een tekort heeft, eerst dan nadenken op welke wijze u dit tekort het handigst kunt dichten.

    Een lijfrentepolis kan daar een instrument in zijn, maar het is helemaal maar de vraag of dit rendementstechnisch (belastingvoordeel nu, belastbaarheid straks en alle kosten van zo'n polis die u eerst terug dient te verdienen) wel zo'n nuttige oplossing voor u blijkt te zijn.

    Het is daarnaast nog maar de vraag of het interessant is om een polis tegen maandbetaling te nemen. Afhankelijk van het type verzekering (wel of niet beleggingsgerelateerd, kan het soms meer interessant zijn om jaarlijks een losse koopsom te storten. Maar da's een lang verhaal en vereist ook iets meer inzicht in wat u feitelijk nodig heeft.

    Hoe vreemd het ook moge klinken uit het toetsenbord van een echte verzekeringsboer (dat ben ik dus), maar vaak is een spaar-/beleggingsoplossing door middel van bancair sparen simpelweg voordeliger (en veeeeeel flexibeler).

    De reactie van Teun (met alle respect) is verre van volledig.

    Alleen het feit, dat u nog vele dienstjaren kunt maken bepaalt niet of u een adequaat pensioen opbouwt. Dat is veel meer afhankelijk van het soort regeling waaraan u nu deelneemt en daar zijn vele varianten en niveau's in.

  • Teun

    Simon, wat ben je toch een eerlijke vent.

  • Teun

    Simon kan ik uit je verhaal opmaken dat de eerser door mij geponeerde stelling wat betreft AOW, (AOW versus zelf doen), voor iemand die zijn “hele leven” werkt, juist is en AOW voor deze mensen eigenlijk een “rip off” is?

  • Simon Kabelfoon

    Rekenkundig heb je ongetwijfeld gelijk Teun, maar dat is niet de issue rond de AOW.

    Zelf sparen is “reserveren” en AOW is een omslagstelsel, daar in zit het wezenlijke verschil.

    AOW dien je ook in een tijdsbeeld te zien waarin dit is ontstaan en waarbij behoefte bestond aan om tot een fatsoenlijke verzorging van de ouderen onder ons te komen. Bij ontbreken van benodigde middelen is dan een omslagstelsel het aangewezen instrument. (Dat staat dan los van de vraag of er toen niet direct een reserveringsinstrument diende te worden geintroduceerd, zodat de betalers/“spaarders” van toen nu ook een eigen potje zouden hebben, maar da's politiek.)

  • Teun

    Ja ik zie het toch als heel onfatsoenlijk om door middel van een wet deelname aan een voor velen heel onvoordelig systeem af te dwingen en ook de kinderen hier mee op te zadelen. Je moet gewoon je verstand gebruiken en aan de oude dag denken, wat opzij zetten, dit goed beheren, en niet als een dol paard door blijven rennen en later aan aan het nageslacht gaan hangen. Wat dan eigenlijk overblijft is gewoon weg gaan, wat ik dan ook gedaan heb. Het mooie is nu dat ik zon 25 jaar geen AOW premie betaald heb. Mijn Buurvrouw in Holland heeft nooit ook maar een uur gewerkt en dus geen AOW premia betaald. Als we nu met pension gaan krijgt de buurvrouw het volle pond , en ik wordt 50% gekort. Wat een eerlijk systeem.

  • Simon Kabelfoon

    Teun,

    deze discussie probeer je met regelmaat te voeren op dit prikbord en van uit jouw eigen beleving heb je helemaal gelijk, maar jouw omstandigheden zijn nu eenmaal niet te vergelijken met de gemiddelde nederlandse ingezetene.

    Collectieve regelingen zoals de AOW naast vele andere zijn nu eenmaal gebaseerd op gemiddelden.

    Wanneer je maar genoeg van dat gemiddelde afwijkt raak je dus altijd “misdeeld” (of die Nederlandse buurvrouw van jou raakt in jouw beleving “overbedeeld”).

    Jammer, maar niets aan te doen.

    Het gaat hier echter om een pensioenprikbord en geen politiek-prikbord, dus je vindt ongetwijfeld enkele medestanders, enkele tegenstanders en vele onthoudingen van stem (ik schat een miljoen of 16) en dan maakt het allemaal nog niets uit, want jij hebt gelijk (maar krijgt het niet).

  • Teun

    Mooi gezegt Simon, maar als ogen opener is het niet zo gek dit af en toe te herhalen. Het inderdaad iets dat politiek bekokstooft heeft (Drees , Romme) , en waar de meeste politieke partijen niet wat aan kunnen (en willen) doen. Je komt daar haast niet meer uit. Ik had het te laat door, maar door mijn vlucht uit Nederland heb ik de schade nog wat weten te beperken. Gelukking is de AOW als je altijd hard gewerkt hebt inj de meeste gevallen een klein stukje van het totale pensioen, en doet het niet zo'n pijn , maar ik zie het wel als, na onbetaalde gender specifieke dwangarbeid (millitaire dienst) , een van de meest geniepige regelingen die onze vorige regeringen ooit hebben weten te bedenken. Het zal langzaam sterven of naar een veel lager nivo gaan met het ouder worden van de bevolking. Jammer dan voor de 50% van de AOW die ik dan nog krijg