Ongeveer 80% kans dat de adviseur gelijk heeft, want alle onderzoeken zouden uitwijzen, dat 80% van Nederland met een pensioentekort zit.
Maar wat is een pensioentekort????
De “definitie” van een pensioentekort is, dat niet de norm van 70% van het laatstverdiende inkomen gehaald gaat worden.
De vraag is echter of dat ook nodig is (ik kan dat zo op afstand nooit beoordelen) die 70%.
Dat beoordelen is puur afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen en normen (dus niet die van “ons adviseurs” die u willen laten geloven, dat u een pensioentekort heeft).
Probeer eerst eens zelf in beeld te krijgen welke kosten (naar de huidige normen) u nog heeft wanneer u 65 bent en welk inkomen u (eveneens naar de huidige normen) u daarvoor nodig dient te hebben om ook nog een beetje fatsoenlijk te leven.
Vindt U dan dat u een tekort heeft, eerst dan nadenken op welke wijze u dit tekort het handigst kunt dichten.
Een lijfrentepolis kan daar een instrument in zijn, maar het is helemaal maar de vraag of dit rendementstechnisch (belastingvoordeel nu, belastbaarheid straks en alle kosten van zo'n polis die u eerst terug dient te verdienen) wel zo'n nuttige oplossing voor u blijkt te zijn.
Het is daarnaast nog maar de vraag of het interessant is om een polis tegen maandbetaling te nemen. Afhankelijk van het type verzekering (wel of niet beleggingsgerelateerd, kan het soms meer interessant zijn om jaarlijks een losse koopsom te storten. Maar da's een lang verhaal en vereist ook iets meer inzicht in wat u feitelijk nodig heeft.
Hoe vreemd het ook moge klinken uit het toetsenbord van een echte verzekeringsboer (dat ben ik dus), maar vaak is een spaar-/beleggingsoplossing door middel van bancair sparen simpelweg voordeliger (en veeeeeel flexibeler).
De reactie van Teun (met alle respect) is verre van volledig.
Alleen het feit, dat u nog vele dienstjaren kunt maken bepaalt niet of u een adequaat pensioen opbouwt. Dat is veel meer afhankelijk van het soort regeling waaraan u nu deelneemt en daar zijn vele varianten en niveau's in.