Dit soort bulldozer comunicatietechnieken worden helaas wel vaker gebruikt. De werknemer schijnbaar voor een voldongen feit zetten. Vaak is dit een kwestie van bluf en gokken op onvoldoende kennis omtrent pensioenen van het personeel. Al met al niet echt een nette manier van de wijziging doorvoeren. Op zich mag een werkgever natuurlijk best in overleg met het personeel de regeling wijzigen. Maar een verslechtering van het pensioen kunt u qua arbeidsvoorwaarden vergelijken met een salarisverlaging. Daar vindt iedereen het logisch dat het personeel hier expliciet mee moet instemmen. Datzelfde geldt voor pensioen.
Als uw werkgever en de verzekeraar zo zeker van zijn zaak is laat hem dan maar zwart op wit zetten dat u of:
1 door de wijziging niet wordt benadeeld en zij volledig verantwoordelijk zijn als dat anders mocht blijken te zijn, of
2 dat u verplicht zou zijn een verslechtering in arbeidsvoorwaarden te accepteren.
Dit laatste is namelijk slechts zo ingeval het pensioen een onderdeel uitmaakt van een CAO en de OR heeft ingestemd, of de werkgever kan aantonen dat handhaving van de pensioenregeling tot faillissement zou leiden (dat laatste noemen ze ook wel het conjunctuurvoorbehoud). Grote kans dat uw werkgever dit niet op papier durft te zetten.
Naar alle waarschijnlijkheid komt hij met het argument dat wetswijzigingen hem tot de wijziging hebben gedwongen. Dit argument is echter aperte onzin. Als de belastingwetgeving of sociale wetgeving tot aanpassing van een pensioenregeling dwingt (en soms is dat zo), dan moet dat inderdaad gebeuren. Maar recentelijk zijn er geen maatregelen ingevoerd op deze twee gebieden die dwingen tot de overstap naar een middelloonregeling.
Mocht de zaak echt gaan escaleren, kunt u afdwingen dat de oude pensioenregeling voor u blijft doorlopen. Dit zal in uiterste instantie betekenen dat er een prcedure moet worden opgestart bij de kantonrechter.
Voordat u nu allerlei knuppels in het hoenderhok gaat gooien, is het denk ik het beste om eerst eens goed te kijken wat de nieuwe regeling nu precies inhoudt. Een middelloonregeling hoeft qua pensioenuitkomst niet slechter te zijn dan een eindloonregeling. Laat ze maar eens met een reële berekening komen, waarbij ook toekomstige salarisverhogingen in het eind- en middelloonscenario worden doorgerekend. Aan een berekening op basis van uw salaris 2004 heeft u weinig, omdat het bij pensioen, en zeker een eindloonregeling, om uw salaris op 64 jaar gaat.
Mocht u verdere vragen hebben, laat het me gerust weten, hetzij hier of via e-mail.