Uw ouderdomspensioen:
Als u bij de scheiding de standaard pensioenverdeling heeft gemaakt - dwz uw ex krijgt de helft van het tijdens het huwelijk door u opgebouwde ouderdomspensioen - dan valt dit pensioendeel gewoon weer aan u terug.
Als er destijds conversie is afgesproken - dwz het haar toekomende pensioendeel is op haar eigen leven gevestigd- dan krijgt u het niet meer terug; een dergelijke conversie gebeurt zelden en zal destijds zeer expliciet afgesproken moeten zijn.
Het eigen ouderdomspensioen van de ex:
Wellicht is de helft van het tijdens het huwelijk door uw ex opgebouwde pensioen destijds aan u toegewezen; omdat zij is overleden zal ze haar eigen pensioen niet meer ontvangen; uw aandeel daarin is daarmee ook vervallen.
Het door uw expartner opgebouwde partnerpensioen:
Als uw ex een nabestaandenpensioen opbouwde zal het bij einde huwelijk opgebouwde deel (ook het voorhuwelijkse deel) nu aan u uitgekeerd gaan worden.
Dit is standaard tenzij jullie speciale afspraken maakten (zoals bijvoorbeeld conversie).
Het wezenpensioen voor uw kind:
Wellicht kende de pensioenregeling van uw ex een wezenpensioen; als ze niet meer werkte zal het klein zijn, als ze aktief was kan het groter zijn. Het wezen pensioen wordt vaak uitgekeerd zolang (voor) het kind een beurs werd betaald.
U kunt als belanghebbende gewoon de pensioenuitvoerder van uw-echtgenote bellen en info vragen.
Huub