Bij de vaststelling van de alimentatie wordt vaak gewerkt met rekenmodellen waarbij systematisch wordt vastgesteld wat u kan missen en wat de ander nodig heeft.
Als vervolgens de omstandigheden wijzigen is altijd een soort revisie mogelijk, waarschijnlijk opnieuw via de advokatuur en rechter. Het is natuulijk de vraag of uw vrijwillige actie om eerder uit te treden gezien wordt als een geldige wijziging van omstandigheden. Doet me denken aan de zogenoemde actio pauliana.
Ik plukte het volgende hier weg:http://www.borsboomhamm.nl/content/pauliana.htm
De schuldeiser kan een overeenkomst tussen de schuldenaar en een derde (bijvoorbeeld verkoop van een auto tegen een veel te lage prijs) vernietigen door een brief te sturen met die mededeling erin. Het moet dan gaan om een onverplichte (1) rechtshandeling (2) waarvan de schuldenaar wist of moest weten dat zijn schuldeisers hierdoor zouden worden benadeeld (3). Ook de betrokken derde moet wetenschap van benadeling hebben (4) tenzij het gaat om een schenking. Onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld bij familierelaties, of, zoals hierboven reeds omschreven, bij “verbintenissen waarbij de geleverde prestatie de waarde van de tegenprestatie aanmerkelijk overtreft”) wordt deze wetenschap vermoed aanwezig te zijn.