T.a.v. de vervroegde pensioenregeling deel ik de mening van Paul niet.
Recent een behoorlijk aantal waardeoverdracht voorstellen van PGGM naar een derde gezien, waarbij de waarde t.a.v. pre-pensioen wel werd meegenomen!!
Los daarvan lijkt waardeoverdracht hier niet ter sprake, nu de werkgever niets regelt en Fons zelf iets dient te organiseren (in de lijfrentesfeer), tenzij
Met betrekking tot nabestaandenpensioen (zie posting van Paul) en er van uitgaande, dat er een potentiele nabestaande is, verdient het aanbeveling hier in ieder geval iets d.m.v. een overlijdensdekking voor te regelen.
Dat kan een netto-risico-dekking zijn, maar kan ook bruto op basis van lijfrente.
't Is nogal een verhaal, maar het kan soms uitermate voordelig blijken om overlijdensrisico in de lijfrentesfeer te regelen, zeker wanneer de lijfrenteruimte niet wordt gebruikt voor andere “pensioenelementen”.
T.a.v. het ouderdomspensioen (de spaarpot voor de oude dag) is het vooral een kwestie van rekenen.
Verzekeren kost relatief veel geld, maar wanneer het fiscale voordeel maar groot genoeg is (en de verwachte belasting bij pensionering lager is dan nu) kan daar een “voordeel” uit ontstaan.
Wanneer dit voordeel niet omvangrijk is, kan netto-sparen/-beleggen een betere optie blijken. Zoals gesteld, vooral een kwestie van goed (laten) rekenen.
Neem eens contact op met een (pensioen)adviseur uit de eigen omgeving en laat een en ander eens doorrekenen en naast elkaar zetten.
Laat een lijfrentevoorstel zetten naast een beleggingsvoorstel (op basis van gelijkesoortige beleggingen) en laat de bruto-/netto-resultaten eens naast elkaar zetten.