Kosten worden inderdaad (in de meeste gevallen) met name in de eerste jaren afgeboekt, de zogenaamde “eerste kosten”, daarna nog doorlopende kosten.
Die 20% die Ric noemt is overigens wel redelijk ongenuanceerd, want het scheelt nogal welke dekkingen zijn meegenomen (alleen voor de oude dag, overlijdensdekking, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid) en ook de hoogte van de premie kan van belang zijn.
Hoe hoger de premie des te lager (procentueel gezien dan) zijn met name de doorlopende kosten.
Praktijk is inderdaad, dat de meeste Nederkanders er beter aan doen gewoon te sparen/beleggen (maak je overigens OOK kosten, maar wel veel lager) dan te sparen in een lijfrentepolis.
Verzekering is met name interessant, wanneer er voldoende fiscaal voordeel te halen is (nu een hoge aftrek en straks weinig belasting).
Wanneer toch voor een lijfrente gekozen wordt en dan met name in gegarandeerde Euro's alleen voor de oude dag kan het soms ook handiger zijn om van jaar tot jaar een losse koopsom te storten bij de hoogste bieder van dat jaar (dat scheelt zowat per dag, maar zeker per jaar).