uitvoering van pensioenrecht

  • Trees

    Ik ben in 1989 gescheiden. De advocaat die betrokken was bij onze echtscheiding heeft geen convenant opgesteld. Boedelscheiding werd onderling geregeld.

    Een paar maanden later was er veel publiciteit omtrent pensioenrecht en n.a.v. ben ik opnieuw naar een (andere) advocaat op aanraden van mensen uit mijn omgeving. Deze heeft alsnog een echtscheidingsconvenant opgesteld, waarin het pensioenrecht werd opgenomen. Verder was hiervoor een berekening opgevraagd bij het pensioenfonds (ABP). HIj valt onder de marine en zal met z'n 50e uit dienst gaan.

    De advocaat had mijn ex-man verzocht om een bewijs van machtiging aan het ABP af te geven. Deze laatste gaf toen aan dat hij geen kopie van het convenant had en er werd afgesproken dat hij langs zou komen bij de advocaat en bij het afgeven van het bewijs, gelijk een kopie zou ontvangen.

    Niets meer gehoord en toen ik na een tijdje de advocaat probeerde te bellen, kreeg ik steeds het antwoordapparaat. Later vernam ik dat hij daar geen praktijk meer had.

    Het convenant is dus geregeld, maar een machtiging wellicht niet.

    Wij waren toen resp. 28 en 33 jaar oud en zijn ruim 10 jaar gehuwd geweest.

    Ik heb vernomen dat ik zelf, wanneer mijn ex-man de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, hem moet ‘opsporen’ en betaling hiervan met hem moet regelen.

    Zou hij dit dus weigeren, houdt dit in dat er een geding moet komen?

    We spreken dan van een periode dat we elkaar 32 jaar niet hebben gezien of gesproken. Kan dit niet geregeld worden via het ABP?

    Anders lijkt het me zinloos en vaak is ‘ de kool het sop niet waart’.

  • Hans

    Voor echtscheidingen na 1982 en voor 1995 geldt het volgende:

    de echtgenote heetf recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen, dat de echtgenoot aan haar moet uitkeren op het moment dat zijn pensioen ingaat. Wanneer het pensioen ingaat doordat de echtgenoot overlijdt, zullen zijn erfgenamene het pensioenbedrag aan de voormelige echtgenote moeten uitkeren. Zij krijgt in deze regeling dus geen zelfstandig recht tegenover het pensioenfonds. Overigens heeft de echtgenote na overlijden van de echtgenoot tevens recht op het volledige weduwepensioen dat deze tot aan de scheiding had opgebouwd.

  • Trees

    Bedankt voor je uitleg. Kan je mij wellicht nog vertellen hoe dit in de praktijk eigenlijk in z'n werk gaat.

    Bijv., mijn ex-man is niet (meer) op de hoogte van mijn verblijfplaats en/of huidige situatie, net zo min als ik van de zijne. Beiden zijn verder gegaan en, gezien het feit dat we ook niet een binding hadden door kinderen, niet op de hoogte van elkaar.

    Ik zou dus, bijv. in geval van overlijden, waarschijnlijk niet op de hoogte zijn. Als er sprake is van pensioenuitkering kan ik alleen uitgaan van de datum dat hij dan 65 wordt. Het is toch vreemd als ik, bij wijze van spreken, via een detectivebureau achter zijn adres moet komen en vervolgens contact met hem moet opnemen om aan te geven dat ik nog een recht heb op een deel van het pensioen en of hij dat maar even wil overmaken?

    Als een ex-partner niet mee zou willen werken is het toch weer een kwestie voor de rechtbank bijv.?

  • Hans

    Het op zoeken van een persoon als deze in Nederland verblijft is niet zo moeilijk. U weet waar u woonde en waar de ex in de basis administratie (BA) stond ingeschreven. Als iemand verhuist geeft hij dat door. Dus even naar de gemeente bellen of langs gaan en beleefd vragen.

    Als de ex niet wil betalen dan is inderdaad een gang naar de rechter noodzakelijk.

    Eerst even langs een advocaat voor de zekerheid.