Patricia,
Hierbij een aantal antwoorden:
Loonvervangende uitkering voor gepensioneerden: ? iemand die gepensioneerd is ontvangt een AOW-uitkering en, indien verzekerd, een ouderdomspensioen (oudedagspensioen). Mogelijk heeft de gepensioneerde ook nog een lijfrente.
Pensioenbreuk: tijdens actief dienstverband, dit wil zeggen de verzekerde heeft een baan, kan bij verandering van werkgever waarde-overdracht worden toegepast. Als er sprake is van een lage pensioenopbouw, dan kan verzekerde gebruik maken van de jaarruimte. Indien verzekerde enig jaar of jaren geen pensioen of een laag pensioen heeft opgebouwd, dan kan de persoon gebruik maken van de reserveringsruimte.
Op de site http://www.belastingdienst.nl/ is er een programma Lijfrentepremie 2005. Bekijk deze maar eens. Met behulp van dit programma kan iemand berekenen of hij/zij een lijfrente kan verzekeren waarvan de premie in mindering mag worden gebracht op de inkomstenbelasting.
Gevolgen voor de AOW-uitkering bij woonachtig zijn in het buitenland: AOW-uitkerings-opbouwperiode vindt plaats tussen de leeftijd 15 en 65 jaar. De opbouw per jaar is derhalve 2% (50 jaar * 2% = 100% AOW-uitkering). Als verzekerde een aantal in het buitenland woonachtig is, dan wordt het opbouwpercentage verminderd met het aantal jaren woonachtig in buitenland * 2%.
Voorbeeld: iemand woont 10 jaar in Luxemburg en de rest van zijn leven in Nederland, dan ontvangt hij/zij 80% van de AOW-uitkering (100% verminderd met 10 * 2%). Zie eveneens het topic van 19 november 2005 (topic ‘levenslang gestraft’).
Gebruik spaarloon voor fiscale lijfrente: vanaf 1 januari 2001 is dit niet meer van toepassing. Voor 1 januari 2001 wel. Tot 1 januari 2001 kon men gebruik maken van de dubbele fiscale aftrek: op het brutoloon wordt het spaarloon in mindering gebracht. Hierdoor hoeft er minder loonbelasting te worden betaald. Als dit spaarloon werd gebruikt voor het betalen van de premie voor een verzekering met een lijfrente-clausule (spaarloon is dan gedeblokkeerd), dan mocht dit spaarloon als lijfrentepremie nog in mindering worden gebracht op de inkomstenbelasting. Concluderend: geen loonbelasting betalen over het ingehouden spaarloonbedrag en dit bedrag, de lijfrentepremie, nog in mindering brengen op de inkomstenbelasting. Fiscaal is (was) dit zeer aantrekkelijk.
Succes met de studie en met vriendelijke groet,