Ik ben 8 jaar geleden geemigreerd naar Duitsland. Dit jaar wordt ik 65 en ik wil mijn c-polissen met een aanzienlijke waarde gebruiken voor de aan koop van een pensioen in een ander Europees land. Kan dat, en zo ja, hoe regel ik dat ?
Ton,
Interessant. In het kader van vrijhandelsverkeer binnen de EU lijkt het mij dat dit geen probleem mag zijn, tenzij de Europese Wetgeving dit nog niet toestaat.
Wat wel een probleem wordt is de belasting. Tijdens de looptijd van de polis is er geen belasting betaald over de pensioenpremie. Deze zal nog moeten worden betaald.
Ik heb wel een paar ideeen hierbij, echter weet ik niet, ik ben niet tot in detail op de hoogte van de europese regels inzake pensioen en vrijhandelsverkeer, of dit mogelijk is.
Wellicht kan een actuarieel adviesbureau, die tevens gespecialiseerd is in de Europese wetgeving, je verder helpen.
M.vr.gr,
Beste Ton,
Met betrekking tot je vraag kan ik je het volgende mededelen.
In principe kun je je pensioen overdragen naar een buitenlands pensioenuitvoerder. In de PSW en de regelen is internationale waardeovedracht sinds 1994 gewijzigd. Je mag onder bepaalde voorwaarden overdragen.
De pensioenuitvoerder waarnaar je wil ovedragen moet een bijkantoor in Nederland hebben (denk bijvoorbeeld aan een Duitse Bankinstelling) of het heeft toestemming verzekeringsdiensten aan Nederland te verrichten (ik kan geen direct voorbeeld noemen, maar vermoed wel dat hieronder Duitse verzekeringsmaatschappijen kunnen vallen die in Nederland diensten verrichten).
Indien hieraan niet wordt voldaan mag de Pensioen- en Verzekeringskamer altijd nog op persoonlijke titel toestemmin verlenen. Deze procedure zul je echer aldaar in gang moeten zetten.
In ieder geval wil ik je adviseren contact op te nemen met een bank of verzekeringsadviseur in je woonland. Indien je het kapitaal ovedraagt naar de toegestane uitvoerder in je woonland, ben je gewoon belastingplichtig in je woonland.
Indien je de Nederlandse verzekeraar uiteindelijk toch de pensioenuitkering uit laat voeren (wie weet krijg je wel meer; dus vraag offertes op en controleer je pensioenopgave), informeer dan even bij de Belastinginspecteur naar de verklaring ter voorkoming van dubbele belasting (Duitsland is het woonland dus heffing aldaar) dit voorkomt later eventuele vertraging bij de uitkering door de verzekeraar indien je de uitkeringen vanuit Nederland ontvangt.
Ik hoop je hiermee enigszins op het juiste pad te hebben gezet.
MVG
LFis,
Ton wordt 65 jaar en zal met pensioen gaan. Internationale waarde-overdracht kan niet, omdat er geen dienstverband meer is.
In deze situatie is er sprake van vrijvallend pensioenkapitaal welke moet worden aangewend voor aankoop van pensioenaanspraken.
De vraag is in hoeverre het toegestaan is om dit in Nederland opgebouwd pensioenkapitaal aan te wenden voor de aankoop van pensioen in het buitenland. Probleem is, zoals eerder vermeld, dat er tijdens de opbouw geen belasting is betaald over de pensioenpremie. De fiscus zal nu wel belasting willen hebben (omkeerregel).
M.vr.gr,
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?