Indexering premievrije pensioenen

  • Gerrit

    Ik heb een tweetal premievrije pensioenpolissen. Een polis werd a.g.v. verandering van werkgever premievrij gemaakt in 1981, de andere om dezelfde reden in 1984.

    De premievrije waarde van de laatstgenoemde polis is sindsdien niet meer veranderd, ook niet op basis van b.v. inflatie of overrentedeling.

    M.b.t. de in 1981 premievrij gemaakte polis ontvang ik jaarlijks een “juichbrief” van de pensioenverzekeraar dat het verzekerd kapitaal wordt verhoogd op basis van de gerealiseerde overrente. Deze jaarlijkse verhoging stelt echter niets voor. In vijf jaar tijd werd het kapitaal met zegge en schrijven 4,8% verhoogd. Tel uit je winst!

    Is deze “behandeling” van de pensioenrechten van zgn slapers rechtvaardig?

    Met deze kapitalen is toch wel wat meer rendement te behalen dan b.v. 4,8% in vijf jaar tijd. In het geval van de andere polis (premievrij in 1981) wordt helemaal niets in het vooruitzicht gesteld.

    Wie kan hierover iets zinnigs te berde brengen?

    Hoe zit het met de per 1-1-1992 wijziging in de PSW waarin de verplichting is vastgelegd dat premievrije pensioenrechten op dezelfde wijze (d.w.z. met indexeringstoeslagen) worden verhoogd als normale pensioenen?

  • xx

    Gerrit,

    Als er in het pensioenreglement een geen bepaling is opgenomen dat de premievrije pensioenaanspraken respectievelijk premievrij kapitaal wordt geindexeerd, dan zullen deze aanspraken niet worden verhoogd. Dit is vooral van toepassing op polissen die premievrij zijn gemaakt in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.

    Dit heeft te maken met het winstdelingssysteem: veel bedrijven hadden in die tijd de contante rentestandskorting. Een vooraf verleende korting op de overrente. Als deze korting van toepassing is, dan is het winstdelingssysteem overrente niet van toepassing.

    Met betrekking tot de indexatie van de polis uit 1981: De indexatie uit overrente is inderdaad laag. Dit heeft te maken met het feit dat sinds eind jaren 90 vorige eeuw, de marktrente gestaag omlaag is gegaan. De premievrije pensioenaanspraken/kapitaal van de polis zijn verzekerd op basis van 4% rekenrente. Dit betekent dat de verzekeraar/pensioenfonds minimaal 4% rendement moet halen om de uitkering in de toekomst te kunnen doen. Als er sprake is van meer rendement dan 4%, dan wordt het meerdere, onder aftrek van kosten, aangewend voor verhogingen van de premievrije aanspraken.

    Nu is de marktrente al een aantal jaren lager dan 4%. Je kunt begrijpen dat er dan weinig extra rendement is welke uitgedeeld wordt aan de verzekerden.

    Met betrekking tot de polis die niet wordt geindexeerd: zie eerste en tweede alinea.

    De Wet Groenhuis-Nypels (1992) stelt dat als de ingegane pensioenen, dus de pensioenen van mensen die met pensioen zijn, worden geindexeerd, de premievrije pensioenen ook moeten worden geindexeerd.

    Andersom is (nog) niet van toepassing: bij in indexatie van premievrije pensioenen is het niet verplicht de ingegane pensioenen te indexeren.

    M.vr.gr,

  • Paul

    Heeft u al overwogen om een vrijwillige waardeoverdracht van de oude pensioenen aan te vragen? Vaak werkt men daar wel aan mee, en dan loopt uw oude pensioen na overboeking in ieder geval mee met de indexering van uw huidige pensioenregeling (als die er is).