Allereerst: de pensioenkennis van veel accountants is niet om over naar huis te schrijven. Zij zijn opgeleid om jaarrekeningen te maken en controleren, niet om pensioenadvies te geven. Bovendien mogen ze dat ook helemaal niet meer op basis van een sinds 1 januari 2006 ingevoerde wet, net zomin als pensioenadviseurs zich mogen bezighouden met het opstellen van een jaarrekening.
Voor wat betreft de buitenlandse werkgever: ja dat kan complicerend werken. De meest voor de hand liggende oplossing is dat u zelf de polis sluit, en uw werkgever een deel van de premie betaald, of misschien zelfs wel de gehele premie. Die “constructie” is momenteel toegestaan (in vakjargon een C-polis), maar waarschijnlijk valt het doek voor die opzet per 1 januari 2007. Of een dan een keer lopende polis kan worden voortgezet, is onduidelijk.
Delta Lloyd heeft voor internationale pensioenverzekering een aparte tak genaamd Insurope. Wellicht dat die de communicatie met uw werkgever in goede banen kunnen leiden, mocht u voor Delta Lloyd kiezen.
Voor wat betreft advies in een keuze van een onafhankelijke pensioenadviseur die uitsluitend op declaratiebasis werkt: daar zijn er velen van. Het enige wat ik u hier kan aanraden, is eens met een aantal te gaan praten. Het moet als personen “klikken”, en u moet iemand vinden die niet alleen roept verstand van zaken te hebben, maar dat ook daadwerkelijk heeft, en bovendien ook over dit soort zaken in het Engels kan communiceren met uw werkgever.
Let u trouwens even op een inmiddels berucht trucje. Een “onafhankelijk”adviseur stuurt u een declaratie voor het advies, om vervolgens de verzekering onder te brengen via een gelieerde partij. Ik heb dit fenomeen nu meerdere malen meegemaakt. Een ander geintje is dat de provisie aan personeel van de verzekeringsmaatschappij wordt uitbetaald.
Een aantal verzekeraars geeft tegenwoordig een verklaring af dat bij het afsluiten van de pensioenverzekering aan niemand enige vorm van provisie wordt uitbetaald. Vraag daar ook maar om.