Mijn werkgever geeft een voorlichtingsbijeenkomst over het voorstel wat bij de OR ligt voor aanpassing van het gematigd eindloon naar een pensioen op basis van premiebeschikbaarheid.
Wat zijn de kritische punten!
Beste MP,
Een wijziging van een eindloonregeling naar een beschikbare premie regeling heeft nogal consequenties, Waar het kort op neer komt:
Een (gematigde) eindloon regeling is een regeling waarbij je een bepaald pensioen krijgt van je laatst verdiende salaris (deze is wel gematigd waardoor grote stijgingen van je salaris aan het eind van de rit niet meer worden meegenomen). Wel is het zo dat je pensioen elk geval gerarandeerd is.
Een beschikbare premie is een pensioenvorm waarbij elk jaar een % van de pensioengrondslag (salaris- franchise = afgeleide van de aow wat je al krijgt bij 65) wordt gespaard. Dit percentage wordt belegd. Het is dus maar de vraag of het berekend pensioen gehaald wordt. Als je uitgaat van 100% van de ministriele staffel 2 (meest gangbare) dan zou dit overeen moeten komen met 2,25% opbouw van een middelloonregeling. Hoe weet je dat de beschikbare premieregeling 100% van deze staffel is?? Als deze van 60 tot 65 jaar eindigd op 36,1% dit kun je terugvinden in het voorstel/reglement.
Hoe ouder je bent des te minder problemen dit kan veroorzaken maar als je relatief jong bent dan ben je vooral afhankelijk van de aandelenbeurs. Dit kan zowel negatief als positief uitpakken. Er wordt aan het eind van de rit gekeken hoeveel geld er in de “grote pot” zit en hiervan wordt een pensioen aangekocht. Het grote verschil is dus:
- (gematigd) eindloon je krijgt je pensioen wat is afgesproken.
- Beschikbare premie, je spaart elk jaar een bedrag en er wordt aan het eind van de rit gekeken wat je hiervan aan pensioen kan kopen.
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?