weduwen pensioen moeder

  • Eduard Strik

    hallo ,

    Mijn moeder is van 1963 tot en met +/- 1984 met mijn vader getrouwd geweest.

    Mijn vader is hertrouwd in +/- 1996.

    Mijn moeder is nog steeds alleen.

    Ik zou graag willen weten of mijn moeder nog aanspraak kan maken op een eventueel weduwen pensioen van mijn vader.

    Als iemand iets weet of mij kan vertellen waar ik dit kan nagaan dan hoor ik dat graag.

    Eduard Strik

    eduardstrik@hotmail.com

  • Paul

    Tenzij uw vader en moeder gehuwd waren “met koude uitsluiting” of uw moeder afstand van het weduwenpensioen heeft gedaan, heeft uw moeder recht op alle voor en tijdens het huwelijk opgebouwde aanspraken op weduwenpensioen. Indien het pensioenfonds of de verzekerringsmaatschappij waar het pensioen is verzekerd bekend is, kan zij het beste contact opnemen met die organisaties. De volledige lijsten van (ook door fusies etc. overgenomen) fondsen en maatschappijen kunt u vinden op de website van De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl). Als het contact met uw vader goed is, kunt u hem natuurlijk ook vragen waar zijn pensioenen (ook ouder premievrije polissen) zijn verzekerd.

  • aris

    is het niet zo dat de moeder op grond van “boon van loon” ook recht zou kunnen doen gelden (mocht dus in het echtscheidingsconvenant niets anders is vastgelegd) op 50% van de waarde van de tot de datum van scheiding opgebowude ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen verminderd met de waarde van het bijzonder nabestaandenpensioen? maw: dus ook deel van het ouderdomspensioen van haar ex.

  • Jokko

    Eduard,

    Of je moeder nog aanspraak kan maken weet ik niet precies. Er bestaat inderdaad het zog. “Boon van Loon” arrest, maar dat wil nog niet zeggen dat er dus een aanspraak mogelijk is. Via de website van postbus 51 www.postbus51.nl kan je wel iets meer te weten komen, maar ik denk dat je je moet richten tot een gespecialiseerde advokaat.

    Jokko

  • Paul

    Of Boon/Van Loon van toepassing was bij de echtscheiding hangt af van het huwelijksgoederenregime. Qua datum valt deze scheiding wel onder de werking van het arrest, en bestond het recht op een deel van het ouderdomspensioen (uitgaande van een huwelijksgoederengemeenschap). Of dit al in de boedelscheiding betrokken is geweest in 1984, kan ik hier vandaan niet nagaan.

    Als dat niet zo is, zou je kunnen stellen dat de boedel in 1984 nog niet volledig is verdeeld, en dit alsnog vorderen.

    Het is dan de vraag of die vordering inmiddels al is verjaard. Normaal zou zo'n vordering na 5 jaar verjaren. Volgens mij is dat hier niet het geval, want je constateert nu (als dat allemaal zo is) dat er sprake is van een onverdeeldheid, en die kun je bij de rechter altijd laten opheffen. Dit is wat anders dan een vordering wegens onrechtmatige daad, waar de 5-jaarstermijn voor geldt. Je claimt nl niks in geld, maar vraagt slechts opheffing van een onverdeeldheid.

    Mocht dat allemaal niet lukken, dan wordt het tijd om eens te kijken, of de advocaat van moeder aansprakelijk kan worden gesteld wegens wanprestatie. Daar geldt dan vanaf nu (moeder constateert nu de schade) een verjaringstermijn van 5 jaar voor.

  • Roxy

    Mijn moeder kreeg zelf bericht van de horeca pensioenenfonds waar hij toen bij aangesloten was. Het rare echter is dat mijn stiefmoeder die 10 jaar later met hem trouwde ook hier bericht van kreeg, terwijl hij toen allang niet meer in de horeca zat…

    Als het goed is met je moeder zelf aangeschreven worden, omdat het bekend is met wie en wanneer iemand toen getrouwd was, zelfs mijn gegevens als kind stonden er bij vermeld.

  • Sernsak

    Waarom, hij heeft daar toch zelf voor gewerkt?

  • Sernsak

    Maar hij heeft dan ook recht op een deel van het pensioen door moeder opgebouwd, tenzij ze is blijven zitten, dan is het heel eenzijdig