scheiding en verevening: hoe werkt het?

  • Fred

    Hoi,

    Allereerst: ik ben een complete leek, dus als ik iets stoms zeg, dan weten jullie waarom :D.

    Ik ben 39 jaar, en heb 5 werkgevers gehad. (ik zit nu bij de 5e)

    Als je van baan wisselt dan kun je pas mee doen met pensioen als je een vast contract hebt. Zodoende heb ik dus een aantal gaten in mijn pensioenopbouw.

    Mijn aanstaande ex-vrouw, 45 jaar heeft altijd maar 1 werkgever gehad.

    We hebben in 1999 een samenlevingscontract getekend, in 2002 getrouwd en nu wil ze scheiden. Ze heeft altijd 40 uur gewerkt, maar werkt vanaf 2001 20 uur.

    Ik zou het liefst over en weer afstand willen doen van elkaars rechten op pensioen. Dit kan uiteraard alleen als zij hiermee instemt. Dit wil ik omdat ik het gewoon geen prettig idee vindt dat ik geld van haar krijg (zij gaat 6 jaar eerder met pensioen) en uiteraard vind ik het ook niet fijn dat ze geld van mij krijgt.

    Maar als ze niet akkoord gaat: hoe zit het dan precies met de opbouw van bedragen en de verdeling ervan?

    Stel, PUUR hypothetisch: ik heb op mijn 65e bij de verschillende werkgevers in totaal 40.000 opgebouwd. Dan zeggen de maatschappijen bijvoorbeeld (althans dat denk ik): wij verwachten dat u 80 jaar wordt, dus dat is 40.000 verdelen over 15 jaar: € 222.22 per maand.

    Waar heeft mijn vrouw dan recht op?? En telt alleen de duur van het huwelijk? Of tellen ook die twee jaar van het samenlevingscontract? Of moet ze zelf maar zo slim zijn om dat uit te zoeken?

    En hoe werkt het omgekeerd?

    Zij heeft bv 60.000 opgebouwd. Ik denk dat zij meer heeft opgebouwd omdat ze altijd 1 werkgever heeft gehad. Is dat zo?

    Heb ik recht op een klein deel van het totaal, of heb ik recht op de helft van wat opgebouwd is ten tijde van het huwelijk—-> en dus opgebouwd met een 20-urige werkweek?

    Kan iemand een inschatting maken en zeggen wat het meest gunstige is?

    Kan ik haar met iets overtuigen dat dit ook voor haar gunstig is, of is het alleen maar ongunstig voor haar?

    Is het voor mezelf gunstig om afstand te doen?

    Ook zou ik willen weten hoe dit met het nabestaandenpensioen zit?

    Heel erg bedankt aan diegene die mij kan helpen!

  • Fred

    Voor partnerpensioen dat wordt opgebouwd, is in de wet geregeld dat je ex-partner recht heeft op een bijzonder partnerpensioen. Het bijzonder partnerpensioen is het partnerpensioen dat tot de datum van scheiding is opgebouwd.

    Bron: http://www.oudedagssparen.nl/

    Tot aan de datum van de scheiding staat er, maar VANAF wanneer dan?

  • E. Toes

    Hallo Fred,

    Helaas moet ik over 15minuten weg anders kon ik dit verhaal wel wat uitgebreider maken! (doe ik zoiezo wel na werk).

    U geeft aan dat u 5 werkgevers gehad heeft, heeft u waardeoverdracht laten plegen naar uw huidige pensioenfonds? (enigzins belangrijk voor de aanspraken).

    Als u nu gaat scheiden valt u onder de Wet Verevening. (dit houdt in, verevening van ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen). Wanneer u besluit tot verevening wordt het totale ouderdomspensioen vanaf de huwelijksdatum tot aan de scheidingsdatum verdeeld.

    Wanneer u van werkgever gewisseld bent in de huwelijkse periode moet u beide (of soms wel meer) pensioenfondsen/verzekeraars laten weten dat u gescheiden bent. Dit hoeft slechts alleen wanneer u het laat verevenen!

    Als u afziet van verevening en dus over en weer afstand doet van elkaars aanspraken moet dit expliciet in het echtscheidingsconvenant staan! (wou dat ik dit kon onderstrepen, want het is heel belangrijk). Hierin moet staan dat uw beide afstand doet van de Wet op Verevening van Ouderdomspensioen bij Echtscheiding maar OOK op de Wet verevening van Nabestaandenpensioen bij Echtscheiding.

    Het partnerpensioen wordt inderdaad omgezet in een bijzonder partnerpensioen. Uw (ex-)vrouw heeft recht op het totale opgebouwde nabestaanden pensioen in de huwelijkse periode. Dus vanaf de trouwdatum totaan de scheidingsdatum.

    u zie dit:

    "hoe zit het dan precies met de opbouw van bedragen en de verdeling ervan?

    Stel, PUUR hypothetisch: ik heb op mijn 65e bij de verschillende werkgevers in totaal 40.000 opgebouwd. Dan zeggen de maatschappijen bijvoorbeeld (althans dat denk ik): wij verwachten dat u 80 jaar wordt, dus dat is 40.000 verdelen over 15 jaar: € 222.22 per maand."

    *Wanneer u 40.000 euro aan aanspraak ouderdomspensioen heeft opgebouwd dan is dit een jaarlijks gedrag. Ten alle tijden een jaarlijks bruto bedrag! (tenzij anders staat aangegeven)

    Wanneer u nu 65 wordt en er heeft verevening van uw pensioen plaatsgevonden dan wordt het betreffende gedeelte simpelweg afgesplitst van uw totale ouderdomspensioen.

    hopelijk heeft dit enigzins geholpen! als u nog meer vragen heeft of als er nog iets niet duidelijk is hoor ik het graag!

  • Fred

    Nee, ik heb geen waardeoverdracht laten plegen.

    Is dat in die zin gunstig voor mij dat ex minder aanspraak maakt?

    En kan ik alsnog waardeoverdracht plegen? Want ik heb gehoord dat dat zogenaamde slapende pensioenen zijn, kan ik het dan mee laten groeien in een nieuw pensioenfonds?

    En voor wat betreft die jaarlijkse bedragen, dat snap ik niet. Ik heb een keer een pensioenfonds gehad die ieder jaar overzichten stuurde en waar dan een bedrag in stond dat ik zou krijgen op de einddatum. In guldens stond daar dan bv een bedrag van 97.000. Het ene jaar was het wat meer, en het jaar daarop stond er bijvoorbeeld 95300. Hoe kan dat zo schommelen?

    Maar dat zou dus betekenen, als ik daar was gebleven tot mijn 65e, dat ik dan jaarlijks een bedrag van ongeveer 97.000 gulden bruto kreeg. Dat is toch heel veel geld?? Dat is zo'n 44.000 euro, dat verdien ik nu niet eens per jaar!

    Ik wil u in ieder geval even bedanken voor de zeer uitgebreide antwoorden, dat stel ik heel erg op prijs!

  • Fred

    In het covenant heeft mijn advocaat gezet:

    Afstand verevening ouderdomspensioen op grond van wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding.

    Tevens over en weer afstand van nabestaanden en bijzonder nabestaandenpensioen op grond van Pensioen- en Spaarfondswet en de Regelen Verzekeringsovereenkomst Pensioen -en Spaarfondswet.

    Is die tekst dan niet oké? U heeft het namelijk over

    “OOK op de Wet verevening van Nabestaandenpensioen bij Echtscheiding.”

    en bij mij staat er net even wat anders.

    En wat gebeurt er als er geen convenant tot stand komt? Ex werkt namelijk niet mee. Dan is er een automatische aanspraak?

  • E. Toes

    De Pensioenwet schrijft voor dat een pensioenfonds verplicht is om mee te werken aan een waardeoverdracht. Echter geld dit alleen wanneer de deelnemer die binnen 6 maanden na indiensttreding in de nieuwe sector (nieuwe sector = nieuw pensioenfonds) dit aanvraagt. Wanneer de deelnemer buiten dit termijn valt heeft het fonds of de verzekeraar niet meer de verplichting om mee te werken. Het pensioenfonds of verzekeraar mag dan kiezen of er wordt meegewerkt aan een waardeoverdracht of niet.

    De reden hiervan is dat in sommige gevallen de administratieve kosten van de aanspraken hoger zijn dan de aanspraken zelf.

    Echter is het zeldzaam dat dit gebeurt, over het algemeen wordt er altijd wel meegewerkt aan waardeoverdracht. U kunt een verzoek tot waardeoverdracht indienen bij uw HUIDIGE pensioenfonds of verzekeraar. Zij hebben hier over het algemeen formulieren voor die zij u kunnen toezenden.

    Of het gunstig is voor u kan ik niet met zekerheid zeggen..over het algemeen is het wel zo dat iemand die meerdere banen in verschillende sectoren heeft gehad uiteindelijk met minder pensioen uitkomt dan iemand die onverstoord continue in dezelfde sector heeft gewerkt.

    Met betrekking tot de jaarlijkse overzichten kan ik u dit vertellen;

    Het pensioen wordt berekend op de volgende manier berekend:

    full time maand salaris x 12,96 x parttimepercentage - franchise x opbouwpercentage = pensioen aangroei per jaar.

    dit is slechts een voorbeeld, elke pensioenfonds hanteerd andere gegevens… maar laten we deze berekening even als basis nemen.

    Het bedrag op de einddatum wordt ook wel het te bereiken pensioen genoemd. Dit bedrag word gebaseerd op de huidige gegevens.

    Het verschil wat u aangeeft ligt hem in de franchise.. Dit bedrag is gebaseerd op de hoogte van de AOW uitkering en derhalve wijzigt deze bijna jaarlijks.

    het te bereiken pensioen wordt berekend door de toekomstige dienstjaren te vermenigvuldigen met de pensioenopbouw over het huidige jaar. (en dus wordt er een schatting gemaakt gebaseerd op de huidige gegevens)

    Wanneer de franchise wijzigt (jaarlijks!) wijzigt dus ook het te bereiken ouderdomspensioen.

    LET OP: dit geld echter alleen voor een middel-loon regeling! ben daar maar vanuit gegaan aangezien eind-loon niet zo heel veel meer voorkomt.

    helaas is het lastige materie om uit te leggen via een forum.

    En inderdaad, als u bij dat bedrijf was blijven werken totaan de pensioen datum had u ongeveer 44.000 euro per jaar aan ouderdomspensioen gekregen.

  • Fred

    Mmmm, voor zo'n flink pensioen had ik beter daar kunnen blijven haha! Geen van de andere pensioenfondsen heeft ooit zulke hoge bedragen in de “voorspelling” gezet. Het is eerder de helft…

  • E. Toes

    het pensioen is volledig salaris-afhankelijk. Wellicht genoot u een hoger salaris bij uw vorige werkgever. Het kan ook aan een verschil in het opbouw percentage liggen. het Fiscale maximum voor een middel-loon regeling is 2,25% per jaar maar het pensioenfonds mag hier ook (ver) onder gaan zitten.

  • Fred

    Nee, ik verdiende destijds een stuk minder. Het was echter een grote werkgever die denk ik een heel goed pensioenfonds had!

    Ik verdien bij huidige werkgever veel meer, maar de pensioenverzekeraar zal dan wel ver onder dat maximum zitten, en de vorige waarschijnlijk aan het maximum.

  • E. Toes

    Wat uw advocaat heeft opgesteld is opzich prima. Gaat erom dat het in ieder geval duidelijk is dat er afstand wordt gedaan op beide wetten.

    Opzich wordt er altijd een convenant opgesteld, hierin wordt besproken hoe de scheiding gaat verlopen, en dit betreft veel meer dan alleen het pensioen.

    Het is vreemd dat uw ex-partner er niet aan wilt meewerken, bij scheidingen waarbij dit het geval is komt naar mijn weten meestal een kantonrechter bij kijken. (ben alleen geen jurist, en weet niet precies wat de procedure is in dit geval).

    Zoals het nu in uw convenant staat is het prima, er staat duidelijk dat er over en weer afstand wordt gedaan van de pensioen aanspraken en de betreffende wetten worden ook genoemd.

    als er geen convenant wordt opgesteld is er geen aanspraak. Het is dus niet zo dat als uw ex-partner niet wilt meewerken zij automatisch de helft van uw opgebouwde pensioen in de huwelijkse periode krijgt.