Voor E Toes of iemand anders!!!!

  • deron

    Hallo:

    Ik leest in een tropic over ouderdom pensioen na de echtscheiding.

    Maar ik weet niet meer wat juist is!!!

    Mijn Man is gescheiden in Nov.. 1998, zijn ex heeft nooit iets gezegd of gevraagd over haar deel van pensioen, ze heeft het ook nooit aangevraagd binnen de 2jaar na de uitspraak van de echscheiding, het is ook niet in de echtscheingconvenant opgenomen of beschreven.

    Nu probeer ze al vanaf Februari 2006 toch haar deel op te eisen!

    Mijn man ga pas over 8jaar met pensioen.

    Kan ze dat zomaar????

    Mvgrt:deron

  • E. Toes

    Hallo Deron,

    Lastige situatie, De echtscheiding van uw man van 1998 valt onder de Wet Verevening. Deze voorziet in het verdelen van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd in de huwelijkse periode.

    Uitsluitsel van de wet kan alleen gebeuren via het echtscheidingsconvenant. Wanneer dit niet expleciet vermeld staat dan worden beide pensioenen verevend.

    Wanneer de echtscheiding binnen 2 jaar bij de betreffende verzekeraars of pensioenfondsen gemeld wordt is deze verplicht om mee te werken aan de verevening. Oftewel, zij moeten dan ervoor zorgen dat alle betrokken partijen hun deel krijgen op de pensioneringsdatum van de hoofdverzekerde bij het betreffende fonds.

    Wanneer dit niet binnen 2 jaar gebeurt is het fonds of de verzekeraar niet meer verplicht om dit te doen. Wanneer de betreffende instantie hier niet meer aan mee wilt werken, moet de partijen het zelf maar uitzoeken.

    Aangezien er geen uitsluitsel van de Wet Verevening wordt gedaan in het echtscheidingsconvenant moet er verevend worden. Als de betreffende pensioeninstantie van uw man en zijn ex-partner hier niet meer aan mee willen werken (daarmee bedoel ik dus dat zij niet de uitkering tot hun verantwoording willen nemen) dan moet uw man het zelf met zijn ex-partner regelen. De pensioeninstanties kunnen wel een berekening maken welk deel precies aan de ex-partner toekomt.

    Helaas kan ik u niets anders berichten. Als de wet niet is uitgesloten in het echtscheidingsconvenant dan is uw man wettelijk verplicht om mee te werken aan verevening van de pensioenrechten.

  • deron

    Hoi: E Toes

    Bedankt voor je antwoordt, ja ik was er al bang voor dat ze er recht op heeft van haar deel.

    Maar ik heb gisteren nog iets vergeten bij te schrijven, dat er in 2003 en uitspraak is geweest over vermiddering van alimentatie. (in ons voordeel), op de brief van de rechtbank stond er ook bij dat ze geen aanspraak meer kan maken op deel van mijn man zijn pensioen! Is die brief wel geldig met handtekening en stempel van de rechter(bank).

  • Paul

    De rechter zou zoiets alleen kunnen vaststellen als er in het echtscheidingsconvenat uit 1998 is opgenomen dat wordt afgezien van de wettelijke verevening.

    Als dat niet zo is, heeft de ex wel degelijk recht op verevening, alleen niet op rechtstreekse uitbetaling door het pensioenfonds/-verzekeraar van uw partner. Het pensioenfonds betaalt dus t.z.t. het totale pensioen aan uw man uit, en die moet een stukje doorbetalen aan zijn ex. Onhandig, maar dat komt doordat de zgn. 2-jaarstermijn voor melding is verlopen.

    Ook bij overlijden van uw man kan het zo zijn dat zijn ex een deel van het weduwenpensioen krijgt. Dit hangt sterk af van het pensioenreglement.