verandering van baan

  • Margriet

    Beste allemaal,

    Binnenkort verander ik van baan. Mijn werkgever zit met pensioenproblemen en wil mijn inleg en het werkgeversdeel terugstorten op mijn rekening. Op mijn vraag of het bedrag rechtstreeks in het pensioenfonds van mijn nieuwe werkgever gestort kon worden, kreeg ik het antwoord dat dit niet mogelijk was. Persoonlijk denk ik dat het niet handig is om het bedrag cash te ontvangen, maar in een lijfrente ofzo te stoppen zodat het meer gaat opleveren. Heeft iemand hier een tip voor? Hoe pak ik dit aan?

    Hartelijk dank,

    Margriet

  • R. van Alst

    Beste Margriet,

    Normaliter is het mogelijk, indien u wisselt van werkgever, om waardeoverdracht plaats te laten vinden. Hiervoor moet dan wel een pensioenverzekering hetzij bij een pensioenfonds of verzekeraar zijn afgesloten.

    Maar ik lees dat er problemen zijn dat uw werkgever niet aan de pensioenverplichtingen kan worden voldaan? Heeft u wel een pensioenpolis? Is er betalingsachterstand enz. enz.

    Indien er wel een polis is en uw werkgever kan niet aan de betalingen voldoen, kan in het ergste geval de aanspraken door de verzekeraar of fonds worden aangetast worden. De vraag is dus even wat daadwerkelijk de situatie is.

    Met vriendelijke groet,

    R. van Alst

  • R. van Alst

    Excuus voor de kromme zinnen

  • E. Toes

    Hallo Margriet,

    Een “waardeoverdracht” van werkgever naar een verzekeraar/pensioenfonds is niet mogelijk. Dit omdat de werkgever hier nou éénmaal niet het juiste rechtspersoon voor is.

    Wanneer het bedrag ineens wordt uitgekeerd wordt dit tevens progressief belast (oftewel, er wordt over het volledige bedrag belasting ingehouden).

    het is eventueel mogelijk om voor dit bedrag een lijfrente aan te kopen (dit kan dan wel door de werkgever direct betaald worden). Echter is dit maar de vraag of dit voordelig is. Tevens als het een betrekkelijk “laag” bedrag is is het wellicht niet de moeite waard om hier een lijfrente voor aan te kopen.

    u kunt ook het bedrag cash laten uit betalen en dit door te storten op een bancaire spaarrekening. (dit is sinds 1 januari 2008 mogelijk). U kunt hier meer informatie over verzamelen door op google te zoeken naar “bancaire sparen 2008”.

    succes!

    (mocht u nog aanvullende informatie willen dan horen wij het graag!)

  • Margriet

    Hallo,

    Bedankt voor alle antwoorden,

    Inmiddels heb ik van mijn werkgever begrepen dat het alleen mogelijk is om het bedrag cash uit te betalen. Er is dus geen polis, en er is ook geen rendement over betaald. Misschien is zo'n bancaire rekening dan wel de beste optie. Ik zal er eens naar kijken. Het is jammer dat er dan een bruto/netto verekening plaats gaat vinden. Dit betekent overigens wel dat ik een pensioengat heb van 3 jaar volgens mij. Hoe moet dat weer gedicht worden?

    Bedankt!

  • E. Toes

    Margriet,

    Wellicht is het dan zo dat het geld nooit het pensioenfonds bereikt heeft. (dit aangezien het volgens de huidige pensioenwet verboden is om tot premierestitutie over te gaan aan gewezen deelnemers die, bijvoorbeeld, niet langer dan een jaar in dienst geweest zijn).

    Het bedrag wat u hiervan krijgen (3 jaar aan premie kan best een flink bedrag zijn, maar vergeet niet dat u slechts aanspraak heeft op het werknemersdeel) zou u wellicht kunnen aanwenden tot het aanschaffen van een lijfrente of via het nieuwe bancaire sparen een “extraatje” op te bouwen. U krijgt inderdaad het bedrag netto, echter, wanneer u het aanwend tot een lijfrente kunt u via uw belastingaangifte de geheven belasting over het bedrag terugkrijgen. (of dit voor bancaire sparen ook geldt weet ik niet, het is betrekkelijk nieuw).

    Elk persoon in nederland mag een bepaald percentage jaarlijks belastingvrij sparen (vandaar dat pensioenopbouw via het brutoloon gaat). Aangezien u nu eigelijk 3 jaar lang geen pensioen heeft opgebouwd heeft u dus nog wat “tegoed”. Dit wordt de fiscale jaarruimte genoemd. Deze kan tot maximaal 7 jaar terug gebruikt worden!

    Zoals eerder gezegt kunt u deze jaarruimte als fiscale aftrekpost op uw belastingaangifte zetten.

    Echter kunnen alle aanvullende verzekeringen soms slecht uitpakken, dus mocht u besluiten om een aanvullende verzekering af te sluiten raad ik u aan om zoiezo een specialist om advies te vragen (wat voor een verzekering, wat zijn de risico's, hoeveel gaat het kosten, etc). Oftewel, even een belletje naar een tussenpersoon of pensioen adviesbureau!