waardeoverdracht

  • t

    Beste lezer,

    Ik ben inmiddels een aantal malen van werkgever (en pensioenfonds) veranderd. Ik ben zojuist gestart bij een nieuwe werkgever en sta voor de vraag of ik mijn opgebouwde pensioen wel of niet moet overdragen. Kan iemand mij hieromtrent adviseren? Zijn er vuistregels?

    Alvast bedankt voor de moeite.

  • E. Toes

    Hallo t,

    Het proces van waardeoverdracht is dit;

    U vraagt een waardeoverdracht aan bij uw huidige pensioenfonds/verzekeraar.

    Het pensioenfonds schrijft de ex-pensioenfondsen/verzekeraars aan en vraag hen om uw opgebouwde kapitaal daar.

    Zodra zij de opgave hiervan krijgen, sturen zij u een offerte met wat u als aanspraak bij uw huidige pensioenfonds kan krijgen voor het kapitaal wat u bij uw ex-pensioenfonds heeft opgebouwd.

    u beslist of u het wel of niet doet

    zoja –> huidige pensioenfonds vraagt om overdracht van het kapitaal

    zo nee –> huidige pensioenfonds legt de waardeoverdracht af.

    De keuze om wel of een waardeoverdracht te plegen ligt volledig bij de uitkomst van de offerte die u gegeven wordt. Elk pensioenfonds is verschillend, sommige pensioenfondsen doen bijvoorbeeld niet aan een nabestaandenpensioen, u zult dan meer ouderdomspensioen kunnen inkopen maar wanneer u overlijdt krijgt uw eventuele partner niets. Ook ligt het er een beetje aan of uw huidige pensioenfonds een stabiel beleggingsbeleid heeft in de markt en dus wellicht kan indexeren jaarlijks.

    Meer kan ik u eigenlijk niet uitleggen, mijn advies zou zijn om in ieder geval de waardeoverdracht aan te vragen en de offerte van uw huidige pensioenfonds af te wachten (het aanvragen van een waardeoverdracht betekend namelijk niet dat u daar ook daadwerkelijk toe besluit, deze beslissing hoeft pas genomen te worden wanneer u de offerte in huis hebt.)

    Wanneer u de offerte ontvangen heeft kunt u altijd nog even navraag doen op dit forum of het verstandig is om over te dragen of niet.

  • Simon Kabelfoon

    Helemaal mee eens en in aanvulling nog het volgende.

    Straks kan wellicht blijken dat een paar pensioenen wel interessant zijn om over te dragen en andere weer niet.

    U kunt dan besluiten de wel interessante overdrachten uit te laten voeren en de andere dus niet (is dus GEEN “alles of niets”-keuze).