omzetten pensioen

  • vivian

    Beste mensen,

    Op dit moment heeft mijn man sinds 1989 een gematigd eindloonpensioen.

    Nu zegt het bedrijf dat het pensioen niet meer voldoet aan de huidige regelgeving.

    de consequentie is dat regeling met terugwerkende kracht,per einde contractdatum,vanaf 01-01-2007 zal worden aangepast. Het pensioen zal worden omgezet naar premieregeling gebaseerd op een middelloonregeling.

    Moeten wij hier mee akkoord gaan ? Mijn man is nu 50 jaar.

    Alvast bedankt voor het eventuele advies.

    Vivian

  • Sandra

    Beste Vivian,

    Een gematigd eindloon is een regeling waarbij de pensioenopbouw plaatsvindt op basis van het eindloonsysteem tot een bepaalde leeftijd (meestal was dit 55 jaar). De laatste 10 jaar wordt vervolgens pensioen opgebouwd op basis van een middelloonsysteem, waarbij over salarisverhogingen geen pensioen meer wordt opgebouwd over achterliggende dienstjaren.

    Op 1 mei 2004 is de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGBL) in werking getreden. Volgens deze wet is in principe elke vorm van leeftijdsonderscheid bij arbeid verboden. ‘In principe’, want als er een objectieve rechtvaardiging is voor het maken van een onderscheid op grond van leeftijd, is het maken van leeftijdsonderscheid wel toegestaan. De WGBL geldt ook voor de arbeidsvoorwaarde pensioen. In de praktijk blijkt dat in pensioenregelingen nog steeds bepalingen voorkomen die al geruime tijd in strijd zijn met de WGBL. Ook in de pensioenregeling van het bedrijf van je man is dat dus het geval.

    Een objectieve rechtvaardigingsgrond is niet gemakkelijk aan te voeren, zo bleek in 2004 uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). In de praktijk passen veel verzekeraars de pensioenregeling aan aan veranderende wetgeving na afloop van de contractperiode. Hierbij heeft u helaas geen instemmingsrecht, omdat de aanpassing voortvloeit uit een wettelijke bepaling.

    Doorgaans levert het omzetten van een eindloon naar een middelloonregeling wel minder pensioen op, maar als de salarisstijgingen niet erg groot zijn door carrièresprongen EN de middelloonregeling bevat indexaties voor prijsinflatie dan is het verschil meestal nog te overzien. Dit wel onder het voorbehoud dat de opbouw per dienstjaar onveranderd blijft of zelfs hoger wordt (in een middelloonregeling mag je maximaal 2,25% van de pensioengrondslag opbowen, bij een eindloonregeling 2%). Hoe dit voor u dus in de praktijk uitpakt is geheel afhankelijk van de inhoud van de oude en nieuwe pensioenregeling.

    Nog een tip tot slot: mocht de werkgever van uw man in de toekomst de regeling verder willen versoberen, bijvoorbeeld in het kader van kostenbeheersing, dan is wel degelijk instemmingsrecht nodig van de werknemers binnen het bedrijf.

    Groetjes,

    Sandra

  • Paul

    Beste Sandra,

    Een werkgever mag inderdaad een voorbehoud maken om een pensioenregeling aan te passen aan wetswijzigingen zonder toestemming van het personeel. Maar nergens staat dat de werkgever dan automatisch de pensioenregeling mag versoberen. Immers: van de maatregel die Vivian noemt worden immers slechts oudere werknemers potentieel de dupe. De werkgever had de regeling ook kunnen aanpassen aan de WGBL door de matiging uit de eindloonregeling te halen. Dat lijkt me ook meer in overeenstemming met doel en strekking van de WGBL. Deze wet is nu juist ingevoerd om er voor te zorgen dat jongere werknemers geen betere arbeidsvoorwaarden mogen hebben dan oudere werknemers. In die gedachte zijn de arbeidsvoorwaarden van de jongere werknemer dus de maatstaf. Jij hanteert juist het omgekeerde uitgangspunt, en stelt dat de jongere werknemers maar gelijk geschakeld moeten worden (qua arbeidsvoorwaarden) met de gediscrimineerde groep ouderen.

    Kort gezegd: als je iedereen beroerd behandeld, discrimineer je niet. En dat was nou juist niet de bedoeling van gelijke behandeling.

  • Sandra

    Beste Paul,

    In de theorie mag je dan gelijk hebben. Natuurlijk is de wet Gelijke Behandeling bedoeld om iedereen gelijk te behandelen. Jij redeneert alleen vanuit de theorie. Ik kijk meer naar de dagelijkse pensioen praktijk. Daarin zijn nagenoeg alle gemitigeerde eindloonregelingen omgezet naar een standaard middelloonregeling, waarbij ik in mijn betoog ook heb aangetekend dat dit wel zoveel mogelijk neutraal dient te gebeuren.

    Jij gaat er nu van uit dat een middelloonregeling per definitie slechter is dan een eindloonregeling. Wanneer er fatsoenlijke onvoorwaardelijke toeslagen worden toegekend in een middelloonregeling beoog je in grote lijn de eindloonregeling na te bootsen. Hoe dit uiteindelijk per deelnemer uitpakt is afhankelijk van het carrièreverloop. Het behoud van waardevastheid van je pensioen is bij beide regelingen immers het doel. Ik ben het dus niet met je eens dat de werkgever van Vivian het pensioen daarmee automatisch versoberd heeft.

    Je schrijft overigens dat van de maatregel slechts de oudere werknemers de dupe worden, maar dat is m.i. niet juist. Door omzetting van een gemittigeerde eindloonregeling naar een middelloonregeling worden juist de jongere werknemers de dupe, die door grotere carrièresprongen grotere salarissprongen maken die in een middelloonregeling niet gecorrigeerd worden door backserviceinkoop. Voor zover mij bekend zijn m.b.t. dit onderwerp geen gerechterlijke uitspraken bekend, maar ik ben er van overtuigd dat een rechter de belangen van werkgever en werknemer in deze afweegt en daarbij de verplichte aanpassing in het kader van de wetswijziging meeneemt en dan zal toestaan dat de regeling op deze manier wordt aangepast, al is die wellicht niet helemaal in de geest van de Wet Gelijke Behandeling.

  • joris

    Sandra,

    Probleem is dat veel (grotere) werkgevers nu juist geen vaste (voor)indexaties willen toezeggen. Dit in verband met accountantsregels en de risico's die op de V&L en balans tot uiting (moeten) komen.