Beste Vivian,
Een gematigd eindloon is een regeling waarbij de pensioenopbouw plaatsvindt op basis van het eindloonsysteem tot een bepaalde leeftijd (meestal was dit 55 jaar). De laatste 10 jaar wordt vervolgens pensioen opgebouwd op basis van een middelloonsysteem, waarbij over salarisverhogingen geen pensioen meer wordt opgebouwd over achterliggende dienstjaren.
Op 1 mei 2004 is de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGBL) in werking getreden. Volgens deze wet is in principe elke vorm van leeftijdsonderscheid bij arbeid verboden. ‘In principe’, want als er een objectieve rechtvaardiging is voor het maken van een onderscheid op grond van leeftijd, is het maken van leeftijdsonderscheid wel toegestaan. De WGBL geldt ook voor de arbeidsvoorwaarde pensioen. In de praktijk blijkt dat in pensioenregelingen nog steeds bepalingen voorkomen die al geruime tijd in strijd zijn met de WGBL. Ook in de pensioenregeling van het bedrijf van je man is dat dus het geval.
Een objectieve rechtvaardigingsgrond is niet gemakkelijk aan te voeren, zo bleek in 2004 uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). In de praktijk passen veel verzekeraars de pensioenregeling aan aan veranderende wetgeving na afloop van de contractperiode. Hierbij heeft u helaas geen instemmingsrecht, omdat de aanpassing voortvloeit uit een wettelijke bepaling.
Doorgaans levert het omzetten van een eindloon naar een middelloonregeling wel minder pensioen op, maar als de salarisstijgingen niet erg groot zijn door carrièresprongen EN de middelloonregeling bevat indexaties voor prijsinflatie dan is het verschil meestal nog te overzien. Dit wel onder het voorbehoud dat de opbouw per dienstjaar onveranderd blijft of zelfs hoger wordt (in een middelloonregeling mag je maximaal 2,25% van de pensioengrondslag opbowen, bij een eindloonregeling 2%). Hoe dit voor u dus in de praktijk uitpakt is geheel afhankelijk van de inhoud van de oude en nieuwe pensioenregeling.
Nog een tip tot slot: mocht de werkgever van uw man in de toekomst de regeling verder willen versoberen, bijvoorbeeld in het kader van kostenbeheersing, dan is wel degelijk instemmingsrecht nodig van de werknemers binnen het bedrijf.
Groetjes,
Sandra