Hallo Ton,
Het grote, wezenlijke, verschil tussen Wet Verevening een het Arrest van de Hoge Raad is dat bij Boon/Van Loon er geen onderscheid gemaakt wordt tussen welk deel van de periode van de pensioenopbouw men nu daadwerkelijk gehuwd was.
Bij echtscheiding onder Boon- van Loon komt het gehele pensioen, wat tot de echtscheidingsdatum is opgebouwd, in aanmerking voor verdeling en niet het pensioen wat is opgebouwd gedurende de huwelijkse periode.
Ik neem aan dat de huwelijkse aanspraken geen onderdeel waren van de boedelscheiding ten tijde van het de scheiding, en dat betekend dus dat er een verdeling gemaakt moet worden. Of het pensioenfonds zorg wil dragen voor de afdracht van het deel waar uw ex recht op heeft weet ik niet zeker, sommige fondsen willen dat nog wel eens (ongeacht of u de echtscheiding wel of niet tijdig hebt aangegeven) doen. Een belletje zou verstandig zijn.
Conversie schijnt de laatste tijd opeens weer in opkomst te zijn.. veel mensen weten nu van de mogelijkheid af en vragen ook vaak om een berekening.. helaas voor mij en mijn collega's, want de berekening van een niet-standaard conversie berekening (als in; geen 50-50 verdeling) is nogal uitgebreid en tijdrovend.. (maar dat moet u uiteraard absoluut niet weerhouden van het aanvragen van een berekening van conversie!)
maar goed, terug naar Boon van Loon;
Een simpel voorbeeld van Boon van Loon zou dit zijn:
Opgebouwd Ouderdomspensioen (OP) ten tijde van echtscheiding hoofddeelnemer: 20.000
opgebouwd Nabestaandenpensioen (NP) ten tijde van echtscheiding hoofddeelnemer: 10.000
Contante waarde OP: 85.000
Contante waarde NP: 30.000
totale contante waarde = 115.000
115.000 / 2 = 57.500
aangezien het totale nabestaandenpensioen ten goede komt aan uw ex- partner, blijft er 27.500 euro contante waarde over voor uw ex om OP van in te kopen (57.500 - 30.000)
wat dus uiteindelijk resulteert in dat de opgebouwde nabestaandenpensioen rechten tot aan uw echtscheidingsdatum volledig ten goede komen aan uw ex, en u een aanspraak ten waarde van 87.500 contante waarde overhoudt aan OP.
Bij conversie wordt er van de contante waarde die ten goede komt aan uw ex, een aanspraak OP op het leven van uw ex ingekocht (wat dus over het algemeen inhoudt dat de levenslange aanspraken voor uw ex-verminderen. Dit omdat de levensverwachting van vrouwen langer is en dus is de periode van uitkering langer.
Bij conversie worden hier de zogenaamde interest- en sterfte staffels voor gebruikt.
om uw 1st en 2e vraag concreet te beantwoorden;
Nee, u kunt niet de bruto waardes van uw pensioenopgave aanhouden als het op conversie aankomt. Ik heb geen weet van een site waar u zelfstandig Boon van Loon berekeningen kan maken. Ook omdat het om zulke substantieele berekeningen gaat is het vaak het beste om dit aan een specialist over te laten.
Fiscaal technische zijn er 2 situaties;
1. het pensioenfonds draagt zorg voor de betaling aan uw ex. U hoeft er verder geen ommekijken naar.
2. U moet zelf de betaling verzorgen, aangezien u het netto uitbetaald krijgt en daarvan een deel afdraagt aan u ex, moet u dit opgeven bij uw belastingaangifte. U krijgt dan de teveel betaalde belasting teruggestort van de belastingdienst.
Echtscheiding en pensioen is een heel ingewikkeld verhaal, hopelijk is het zo iets duidelijker. Zoiezo is het verstandig om u goed te laten informeren door uw pensioenfonds.
Als u nog meer vragen heeft hoor ik ze graag!