Van eindloon naar middenloon

  • kurt

    Ook ons bedrijf stuurt een memo uit dat ons eindloonpensioen omgezet gaat worden naar een middenloonpensioen. De opbouw van1.75% blijft gelijk. Ik als 50-jarige lever daar na mijn 65 ste volgens de pensioenadviseur van het bedrijf geschat zo'n 10 tot 20% op in. Ik heb alle berichten in dit forum hier over gelezen, maar ik mis een beetje hoe het afloopt met lotgenoten, vandaar nogmaals:

    -Het is niet netjes wat mijn baas doet, maar mag het wel ?

    -Wat kan ik (en mijn 33 andere collega's) nog ondernemen om deze versobering tegen te gaan ?

    -Of is er niet aan te doen, moet ik al blij zijn dat er uberhaupt een pensioenvoorziening is ?

    Graag advies van iemand die weet hoe dit zit. Mijn baas eist dat we binnen 1 week een accoordverklaring tekenen.

    Alvast bedankt!

  • Joost

    MIjn werkgever wilde dit ook, maar wij zijn niet akkoord gegaan en nu geldt het middelloon systeem alleen voor nieuwe werknemers. De juridische basis hiervoor weet ik overigens niet. Succes en laat je niet onder druk zetten. Is er niemand lid van een vakbond? Daar zou je ook ook advies kunnen vragen.

  • kurt

    Bedankt voor de reactie. Wat ik inderdaad graag wil weten is, of bij andere bedrijven medewerkers met succes de pensioenregelingwijziging hebben kunnen voorkomen. Meestal stopt de discussie op dit forum en ontbreekt de afloop. En mijn vraag is natuurlijk: Hoe kan ik dat voorkomen ? Volgens mijn werkgever is het een gunst dat we pensioen krijgen, en kan hij dat eenzijdig wijzigen. Dit staat (helaas) ook in de polisvoorwaarden. Los hiervan leveren we flink in op ons pensioen, oftewel de secundaire arbeidsvoorwaarden, waar we bij indiensttreding op zijn aangenomen, worden eenzijdig versobert.

    Geen specialist op dit forum aanwezig ? Niemand???

  • E. Toes

    Hallo Kurt,

    Excuus, meestal is er wel 1 van ons dagelijks aanwezig. Helaas ben ik nogal druk met de afronding van mijn werkzaamheden (ga over 4 dagen op vakantie). In het weekend zal ik proberen al de nog openstaande vragen op dit forum te beantwoorden!

  • E. Toes

    Hallo Kurt,

    Vervelende situatie! Helaas is het inderdaad toegestaan voor de werkgever om de pensioenregeling te wijzigen, mits het collectief gebeurd. Eindloon-constructies ga je steeds minder zien om het bijna niet meer te betalen is. U gaat er indaad wel op achteruit.

    Dit omdat eindloon het laatst verdiende salaris voor pensionering als basis gebruikt voor de hoogte van de uitkering, en middelloon naar elk jaar apart kijkt.

    Als de mogelijkheid tot weigeren is opgenomen in de overeenkomst dan is het mogelijk om de wijziging af te slaan. Verstandig zou zijn om hier navraag naar te doen, en u wellicht te laten informeren door een onafhankelijk tussenpersoon. Dit om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen.

    Of u blij moet zijn dat u uberhaubt een pensioenvoorziening heeft weet ik niet, dat is een persoonlijke kwestie. Ookal is het wel een feit dat het nog steeds de meest goedkope manier van sparen en verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden is.

    Overgens mag u altijd uitstel aanvragen om de accoordverklaring te tekenen, 1 week vind ik nogal kort voor zo'n beslissing.

    Feit is ook dat u er uiteindelijk op achteruit gaat. Eindloon is nou eenmaal over het algemeen een betere regeling.

  • E. Toes

    nog een kleine toevoeging;

    Onderstaand is een stukje direct uit de Pensioen Wet.

    Wijziging pensioenovereenkomst

    .

    In hoofdstuk 2 (art. 18; par. 3) van de PW is opgenomen dat de werkgever in de pensioenovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding kan opnemen. Dit wijzigingsbeding is echter alleen rechtsgeldig als:

    1. het schriftelijk is vastgelegd;

    2. het in de pensioenovereenkomst is opgenomen;

    3. de wijzigingsbevoegdheid beperkt is tot situaties waarin de werkgever een zodanig zwaarwegend belang heeft, dat het belang van de werknemer dat door de wijziging wordt geschaad en daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.

    .

    Momenteel is een dergelijk wijzigingsbeding al mogelijk op grond van het Burgerlijk Wetboek. In de PW is expliciet vastgelegd dat eenmaal opgebouwde aanspraken niet kunnen worden aangetast door wijziging van een pensioenovereenkomst (art. 19).

  • Joost

    Lees dit artikel ook eens, het stond op de site van de Telegraaf. als ik het goed begrijp kan hetgeen je baas wil dus niet zomaar.

    "Help! Mijn baas wil mijn pensioen afpakken!

    U werkt al een groot aantal jaren naar volle tevredenheid bij uw huidige werkgever. U heeft een goed inkomen, ruim voldoende vakantiedagen en, niet onbelangrijk, u bouwt bij uw werkgever aan een goed en zeker pensioen voor na uw 65e. U veronderstelt dat die uitgaat van 70% van uw laatstverdiende loon en waardevast wordt gehouden ná uw pensionering.

    Uw werkgever vertelt u, en uiteraard ook uw collega’s, dat hij besloten heeft om uw pensioenregeling te gaan wijzigen. De kosten rijzen immers de pan uit en daar moet verandering in komen! De pensioenregeling wordt versoberd en tsja, dat moet uw werkgever schoorvoetend toegeven, dat heeft tevens als gevolg dat u op de pensioendatum niet meer kunt rekenen op nu al vaststaande uitkeringen, maar dat u zelf, met een nog bij elkaar te sparen pensioenkapitaaltje moet gaan shoppen om een zo hoog mogelijke uitkering te kunnen krijgen. Of die nog waardevast zal zijn is maar de vraag en afhankelijk van het kapitaal in de pot.

    Uiteraard zijn u en uw collega’s het daar niet mee eens. U betaalt immers ook zelf een bijdrage aan de pensioenpremie en u bent best bereid nog een extra duit in het zakje te doen, als daarmee die goede pensioenregeling in stand kan blijven. U bent immers niet meer van de jongste, zodat het ook niet meer eenvoudig is om nog ruim de tijd te nemen om op een andere manier ergens bij te sparen. Uw werkgever houdt echter voet bij stuk en zegt dat ook de Ondernemingsraad (OR) al heeft ingestemd met de wijziging, zodat u voor een voldongen feit staat.

    Maar is dat wel zo? Nee, gelukkig niet!

    Het feit dat de OR al heeft ingestemd met een door de werkgever gewenste wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen wil niet zeggen dat uw werkgever uw individuele instemming niet meer nodig zou hebben. De werkgever zal iedere keer opnieuw om uw individuele instemming moeten verzoeken en die ook moeten krijgen, vóórdat de gewenste wijziging ten aanzien van u kan worden doorgevoerd en dus zal gaan gelden. Dat is in elk geval een geruststellende gedachte !

    Op deze hoofdregel zijn (helaas) wel een paar uitzonderingen. Zo geldt bijvoorbeeld dat als de wet gewijzigd wordt en van die wetswijziging niet mag worden afgeweken, u uw instemming in redelijkheid niet kunt weigeren. Maar let op, vaak is het fiscaalrechtelijke wetgeving die gewijzigd wordt op het gebied van pensioen en die werkt niet zomaar in door in uw civielrechtelijke verhouding met uw werkgever.

    Een andere uitzondering is bijvoorbeeld als uw werkgever valt onder een verplicht gesteld Bedrijfstakpensioenfonds en het bestuur van dat fonds besluit tot wijziging van de pensioenregeling; dan gaat die ook voor u gelden. En zo zijn er nog wel een paar uitzonderingen.

    Veel werkgevers hebben er een hekel aan om al hun medewerkers ‘langs te moeten’ en te vragen om instemming met de gewijzigde arbeidsvoorwaarde(n). En daarop hebben ze een paar ‘trucjes’ bedacht. Zo kan het zijn dat in uw arbeidsovereenkomst staat, dat de werkgever bevoegd is in zwaarwegende omstandigheden eenzijdig te mogen wijzigen. Let op: dan mag het dus alleen maar in zwaarwegende omstandigheden en die zijn er vaak niet als het alleen om een kostenbesparing gaat. De rechter is daar heel strikt in. Ook proberen werkgevers, zeker waar het gaat om grote bedrijven met veel medewerkers, om hen via de zogenaamde negatieve optie (u krijgt een brief waarin de wijziging wordt medegedeeld en als u niet reageert wordt u geacht te hebben ingestemd) tot instemming te verleiden. Deze methode is toegestaan, dus dan is het voor u goed opletten geblazen !

    Nog één advies tenslotte: laat in het geval uw werkgever een wijziging van uw pensioenregeling aankondigt of door wil voeren, de gevolgen daarvan voor u als individu doorrekenen. Misschien heeft u wel veel meer vrijheid en mogelijkheden en is het allemaal veel minder ‘slechter’ dan u in eerste instantie denkt; en dat bespaart een hoop discussie met uw werkgever !

    mw. mr. Henny van den Hurk is partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten te Tilburg. Gommer & Partners is geaffilieerd met Akkermans & Partners.

  • arnold

    ik ben het geheel niet eens met E. Toes

    Een versobering van een collectieve pensioenregeling daarvoor dient (indien er geen voorbehouden zijn opgenomen in de arbeidsvoorwaarden) per deelnemer toestemming gevraagd te worden. Het gaat immers om arbeidsvoorwaarden. En daar is dus niet alleen de Pensioenwet leidend in

    Het is wel weer toegestaan indien er een zwaarwegend belang is voor de werkgever. Dit is echter moeilijk aan te tonen.

    Dit is de theorie, de praktijk is echter vaak anders.

    Opmerking voor de heer E. Toes: Als dit uw niveau is dan dient u echt nog een aantal jaren flink kennis op te doen

  • Toon van Tilburg

    Hallo ik Toon van Tilburg tussenpersoon ik het probleem oplossen door een spaarvorm met aanvullend dekkingen aanbieden zoals overlijden en arbeidongeschikheid verzekeringen.ik ben te bereiken op mobiel 06-20616756