Lees dit artikel ook eens, het stond op de site van de Telegraaf. als ik het goed begrijp kan hetgeen je baas wil dus niet zomaar.
"Help! Mijn baas wil mijn pensioen afpakken!
U werkt al een groot aantal jaren naar volle tevredenheid bij uw huidige werkgever. U heeft een goed inkomen, ruim voldoende vakantiedagen en, niet onbelangrijk, u bouwt bij uw werkgever aan een goed en zeker pensioen voor na uw 65e. U veronderstelt dat die uitgaat van 70% van uw laatstverdiende loon en waardevast wordt gehouden ná uw pensionering.
Uw werkgever vertelt u, en uiteraard ook uw collega’s, dat hij besloten heeft om uw pensioenregeling te gaan wijzigen. De kosten rijzen immers de pan uit en daar moet verandering in komen! De pensioenregeling wordt versoberd en tsja, dat moet uw werkgever schoorvoetend toegeven, dat heeft tevens als gevolg dat u op de pensioendatum niet meer kunt rekenen op nu al vaststaande uitkeringen, maar dat u zelf, met een nog bij elkaar te sparen pensioenkapitaaltje moet gaan shoppen om een zo hoog mogelijke uitkering te kunnen krijgen. Of die nog waardevast zal zijn is maar de vraag en afhankelijk van het kapitaal in de pot.
Uiteraard zijn u en uw collega’s het daar niet mee eens. U betaalt immers ook zelf een bijdrage aan de pensioenpremie en u bent best bereid nog een extra duit in het zakje te doen, als daarmee die goede pensioenregeling in stand kan blijven. U bent immers niet meer van de jongste, zodat het ook niet meer eenvoudig is om nog ruim de tijd te nemen om op een andere manier ergens bij te sparen. Uw werkgever houdt echter voet bij stuk en zegt dat ook de Ondernemingsraad (OR) al heeft ingestemd met de wijziging, zodat u voor een voldongen feit staat.
Maar is dat wel zo? Nee, gelukkig niet!
Het feit dat de OR al heeft ingestemd met een door de werkgever gewenste wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen wil niet zeggen dat uw werkgever uw individuele instemming niet meer nodig zou hebben. De werkgever zal iedere keer opnieuw om uw individuele instemming moeten verzoeken en die ook moeten krijgen, vóórdat de gewenste wijziging ten aanzien van u kan worden doorgevoerd en dus zal gaan gelden. Dat is in elk geval een geruststellende gedachte !
Op deze hoofdregel zijn (helaas) wel een paar uitzonderingen. Zo geldt bijvoorbeeld dat als de wet gewijzigd wordt en van die wetswijziging niet mag worden afgeweken, u uw instemming in redelijkheid niet kunt weigeren. Maar let op, vaak is het fiscaalrechtelijke wetgeving die gewijzigd wordt op het gebied van pensioen en die werkt niet zomaar in door in uw civielrechtelijke verhouding met uw werkgever.
Een andere uitzondering is bijvoorbeeld als uw werkgever valt onder een verplicht gesteld Bedrijfstakpensioenfonds en het bestuur van dat fonds besluit tot wijziging van de pensioenregeling; dan gaat die ook voor u gelden. En zo zijn er nog wel een paar uitzonderingen.
Veel werkgevers hebben er een hekel aan om al hun medewerkers ‘langs te moeten’ en te vragen om instemming met de gewijzigde arbeidsvoorwaarde(n). En daarop hebben ze een paar ‘trucjes’ bedacht. Zo kan het zijn dat in uw arbeidsovereenkomst staat, dat de werkgever bevoegd is in zwaarwegende omstandigheden eenzijdig te mogen wijzigen. Let op: dan mag het dus alleen maar in zwaarwegende omstandigheden en die zijn er vaak niet als het alleen om een kostenbesparing gaat. De rechter is daar heel strikt in. Ook proberen werkgevers, zeker waar het gaat om grote bedrijven met veel medewerkers, om hen via de zogenaamde negatieve optie (u krijgt een brief waarin de wijziging wordt medegedeeld en als u niet reageert wordt u geacht te hebben ingestemd) tot instemming te verleiden. Deze methode is toegestaan, dus dan is het voor u goed opletten geblazen !
Nog één advies tenslotte: laat in het geval uw werkgever een wijziging van uw pensioenregeling aankondigt of door wil voeren, de gevolgen daarvan voor u als individu doorrekenen. Misschien heeft u wel veel meer vrijheid en mogelijkheden en is het allemaal veel minder ‘slechter’ dan u in eerste instantie denkt; en dat bespaart een hoop discussie met uw werkgever !
mw. mr. Henny van den Hurk is partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten te Tilburg. Gommer & Partners is geaffilieerd met Akkermans & Partners.