Hallo Sandra,
Uw scheiding valt onder de Wet Verevening. Deze is ingegaan per 1 mei 1995. Voor deze datum was er geen speciale wet, alleen een uitspraak van de Hoge Raad van oktober 1981 (ook wel het Arrest van de Hoge Raad of “Boon-van Loon” genoemd).
(Verevening betekend overgens niets meer van “verdeling”.)
De Wet Verevening steld dat bij scheiding de ex-partners recht hebben op de helft van de pensioenaanspraken opgebouwd in de huwelijkse periode. (Dus NIET de volledig periode!)
De Wet Verevening is wel een erg flexibele wet. U kan bijvoorbeeld afstand doen van Verevening van pensioenaanspraken middels het echtscheidingsconvenant.
De standaard-verdeling is 50% van de opgebouwde pensioenaanspraken in de huwelijkse periode. Echter kunt u, wederom middels het echtscheidingsconvenant, afwijken van dit percentage. Tevens kunt u afwijken van de periode middels (en ik kan het niet vaak genoeg zeggen) het echtscheidingsconvenant.
(antwoordt op vraag 1,2 en 3)
Wanneer er geen afstand gedaan wordt van de Wet Verevening in het echtscheidingsconvenant heeft u wettelijk recht op een standaardverdeling van elkaars pensioenaanspraken. Oftewel, 50% van de totaal opgebouwd aanspraken in de huwelijkse periode.
(antwoordt op vraag 4)
Wanneer u de standaard-verdeling aanhoudt, gaat de uitkering van de Verevende aanspraken in op de datum van pensionering van uw ex-man. Oftewel, wanneer uw ex-man 65 wordt, gaat u een gedeelte van zijn uitkering ontvangen.
Een aantal belangrijke punten;
- Maak duidelijke afspraken in het echtscheidings convenant! Uw advocaat weet waarschijnlijk wel hoe alles in zijn werk gaat. Wanneer u en uw ex-man afstand willen doen van elkaar pensioenaanspraken dienen de bepalingen uit de Wet Verevening en de Pensioenwet duidelijk uitgesloten te worden in het echtscheidingsconvenant!
- Wanneer u afwijkende afspraken maakt (afwijkende in de zin van afwijkingen van de standaardverdeling), dienen deze afwijkingen ook zo duidelijk mogelijk in het echtscheidingsconvenant opgenomen te worden!
- De echtscheiding, en de daarbij behorende afspraken, dienen binnen 2 jaar gemeld te worden bij de betreffende, huidige, pensioenuitvoerders.
Er zijn veel opties betreffende de Verevening, tevens zijn er veel verschillende constructies mogelijk.. zoals bijvoorbeeld conversie van de pensioenaanspraken.
Er zijn al veel vragen gesteld m.b.t. de verdeling van pensioenaanspraken in dit forum. Wellicht verstandig om deze eens op te zoeken en te kijken hoe het daar in zijn werk ging/gaat. Het is belangrijk om erg zorgvuldig te werk te gaan bij dit soort situaties, hou hier ook rekening mee, er gaat veel tijd in zitten..
Als u nog meer vragen heeft, stel ze gerust!
met vriendelijke groet,
Emile