Hallo,
De VUT regeling bestaat pas sinds 1998, toen werd het mogelijk om vroegpension op te bouwen.
Hier zit uiteraard wel een fiscaal maximum aan, mijn pensioenfonds hanteerd 2,1% opbouw van de VUT per jaar.
Als we die 2,1% aanhouden, komt dat neer op (op dit moment) 21% opbouw van de gemiddelde salarissen van de afgelopen 10 jaar.. hier kan geen mens van leven. Daarom hebben veel pensioenfondsen een product wat een aanvulling geeft op het opgebouwde vroegpensioen. Echter zijn hier wel eisen aan verbonden, zoals het indienst zijn!
als u uitdienst gaat, en geen gebruik maakt van de VUT, kan u daar dus financieel gezien heel erg op achteruit gaan! Als u uitdienst gaat en niet met prepensioen gaat, zou ik even bellen met uw pensioenfonds over wat de consequenties daarvan zijn.
Als u wel met vroegpensioen gaat, hebben sommige pensioenfondsen een nevenverdiensten regeling. De nevenverdiensten regeling van mijn pensioenfonds houdt het volgende in:
“Eventuele neveninkomsten mogen, tezamen met de vroegpensioenuitkering, niet het laatst verdiende ,fulltime, salaris te boven gaan. Indien dit wel gebeurd wordt het bovenmatige gekort (teruggevorderd) op de betreffende VUT-uitkering.”
Maar dan is er nog de fiscus…en dat is helaas een iets minder leuk verhaal.
Indien u aanspraak maakt op een vroegpensioen uitkering, dient deze (wanneer u GEEN dienstverband meer heeft) verplicht in te gaan op de pensioengerechtigde leeftijd (verschilt per fonds, over het algemeen tussen de 60 en 62 jaar). Indien u uit dienst gaat na de pensioengerechtigde leeftijd, gaat het vroegpensioen verplicht in op de eerste van de volgende maand.
Echter, indien u ergens anders een werknemer-werkgever relatie aangaat (en dus niet zelfstandig ondernemer wordt) is het mogelijk om bij de belastingdienst uitstel aan te vragen van de verplichte ingang. Wanneer de fiscus zijn goedkeuring geeft, moet OOK het betreffende pensioenfonds hier aan mee werken. Het laatste komt helaas weinig voor.. Dit omdat het betreffende pensioenfonds dan moet gaan controleren over u nog wel ergens anders een dienstbetrekking heeft, en veel fondsen of verzekeraars willen deze taak niet op zich nemen.
Wellicht vraagt u zich af waarom het verplicht in moet gaan van de fiscus. Dit is omdat het het uitstellen van een vroegpensioenuitkering een vorm van verkapte belastingontduiking is. Mensen betalen voor hun 65ste meer belasting dan na hun 65ste. Als een aanspraak die eigelijk in dient te gaan voor 65 jaar uitgesteld wordt, wordt er dus na de 65ste minder belasting over betaald.
moeilijke situatie dus. Ik ken het volledige plaatje niet, maar ik denk dat het beter is om met de VUT te gaan op dit moment.
mocht u nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust!