eenmanszaak en pensioen

  • kleintje

    Beste mensen,

    Graag hoor ik jullie mening en advies over mijn situatie.

    Ik heb tot 2000 altijd in loondienst gewerkt, en ben toen voor mezelf begonnen. Ik ben nu 44, en het gaat dus om 12 jaar loondienst en 8 jaar als ondernemer. Over de 12 jaren loondienst heb ik iets van 13.000 euro ouderdomspensioen (opgave 2007) opgebouwd, en daar krijg ik als premievrije nog jaarlijks indexatie op. In mijn onderneming maak ik jaarlijks ongeveer 100.000 euro winst. In de afgelopen jaren heb ik 40.000 euro in lijfrentes gesloten, maar die zijn nu nog geen 20.000 euro meer waard. De praktijkles van beleggen met je pensioengeld, zullen we maar zeggen. Om die reden hebben we nu ook nog 50.000 euro in deposito staan tegen 5%, en iets van 30.000 euro op een internetspaarrekening tegen 3,5%.

    Voor arbeidsongeschiktheid heb ik los daarvan een uitkering van max. 60.000 euro verzekerd, en als ik kom te overlijden krijgen mijn vrouw en kinderen een lijfrentekapitaal van ongeveer 500.000 euro. Dit daalt naarmate ik ouder wordt. Bij mijn overlijden valt de hypotheek op ons huis ook weg, op iets van 100.000 euro na. Het huis is ongeveer 450.000 euro waard, en naast de al genoemde rekeningen hebben we nog ongeveer 20.000 euro op rekeningen op naam van de kinderen (7 en 10 jaar oud) staan.

    Hoewel ik dus wel wat zaken heb geregeld, denk ik dat ik te weinig doe voor mijn pensioen. Graag hoor ik jullie mening en advies. Mijn vrouw werkt momenteel niet, want met 2 kinderen en een vent die altijd de hort op is, is dat nauwelijks te doen. Tot 1998 heeft ze zelf nog iets aan pensioen opgebouwd via zo'n woekerpolis die ieder jaar minder waard wordt.

    Als ik nog andere gegevens moet melden, hoor ik dat graag, en ik ben benieuwd naar jullie ideeën.

    Met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat,

    Ad

  • Simon Kabelfoon

    Zou sowieso met accountant om de tafel gaan om te bezien welke fiscale opties er zijn (onder andere Fiscale Oudedags Reserve) en de voors en tegens afwegen.

    Daarnaast mogelijkheid van bancaire lijfrente (wellicht lagere kosten dan verzekeren) en natuurlijk gewoon netto blijven sparen, hoewel dat redelijk “kostbaar” is, omdat u waarschijnlijk 52% over de top van het inkomen betaalt.

    Wellicht is een optie om van eenmanszaak over te gaan naar BV met een eigen pensioen-BV, maar dat is zonder exacte kennis van uw (fiscale) cijfers moeilijk in te schatten.

    (BV biedt bovendien betere bescherming van prive-vermogen als “bijkomstigheid”.)

  • kleintje

    Geachte heer Kabelfoon,

    Bedankt voor de reactie. Volgens mij is een BV-route alleen maar zinnig als ik winst kan parkeren. Denkt u niet dat de belastingdienst gaat eisen dat ik de omzet na kosten als salaris moet betalen? Dan schiet ik er toch niks mee op? Op zich wil ik best betalen en geld opzij zetten voor later. De noodzaak daarvan is me ook helemaal duidelijk. Vandaar dat ik ook niet zo voor een FOR ben of een Pensioen-BV. Die zijn volgens mij alleen maar wat waard als je er ook cash tegenover hebt staan.

    Wat mij voor ogen staat is ieder jaar 20% bruto of 10% netto apart te zetten. Dan moet ik toch een redelijk potje kunnen opbouwen om over 20 jaar te kunnen stoppen. Ik ben al een paar keer bij banken langs geweest, maar die nemen je met dat soort bedragen nauwelijks serieus (“ach meneer, stop het in een huisfonds of een deposito”). Misschien is dat wel het beste advies hoor, maar de manier waarop ze dat brengen, gggggrrrrrrr.

    Stel even dat ik voor zo'n BV ga, kan ik dan nog pensioengaten repareren?Bijvoorbeeld het pensioen naar de eigen BV halen? Als dat kan, zou het best wel interessant kunnen worden.

  • Simon Kabelfoon

    Dat zijn vragen die zich niet 1-2-3 op een forum laten beantwoorden.

    Advies is wat dat betreft toch de accountant en een echte pensioenspecialist te raadplegen om de voors en tegens van eenmanszaak (en lijfrentesparen/netto-sparen) af te zetten tegen een BV (met bijkomende lasten en mogelijkheden) en pensioen in eigen beheer.

    Daar is niet echt een standaard rekenmodelltje voor, maar ervaring is wel, dat een goed advies daarin (wat niet gratis is helaas) op lange termijn geld kan besparen (en dan praat ik niet over een paar tientjes!!).

    Jammer dat banken zo lauw-loene reageren op uw vragen, maar voor hen is het (blijkbaar) ook nog allemaal nieuw en onwennig en dus lastig.

  • kleintje

    Geachte heer Kabelfoon,

    Dank voor uw adviezen. Ik heb donderdag een gesprek met een pensioenadviseur die op urenbasis werkt. Ben benieuwd wat er uit komt.

    Die banken laat ik voorlopig maar even zitten, want wie zegt me dat ze volgende week nog bestaan?