ABP ouderdomspensioen

  • Oellie

    Ik heb een vraag

    Tussen 1976 en 1990 heb ik was ik in dienst van een zgn. ‘semi-overheid’ , een samenwerkingsverband van een aantal gemeenten. Daardoor kon ik via mijn werkgever pensioenrechten opbouwen bij het ABP.

    Binnenkort hoop ik van mijn pensioen te gaan genieten. Behalve van de SVB, ontving ik van een aantal pensioenfondsen een bericht over mijn opgebouwde pensioenrechten. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is het enige dat mij laat weten dat mijn ouderdomspensioen bij hen is gerelateerd aan mijn huwelijkse status. M.a.w. als ik gehuwd ben c.q. samenwoon, is mijn ouderdomspensioen LAGER dan wanneer ik ongehuwd zou zijn (c.q. niet zou samenwonen).

    Dit is volgens mij de grootste lariekoek. Op het moment van premiebetaling is mij ook niet gevraagd “Bent u gehuwd/ woont u samen?” en kwam ik ook niet in aanmerking voor een korting op de premie. Volgens mij maakt het helemaal niet uit of ik getrouwd ben. Mijn pensioenrechten zijn m.i. afhankelijk van het aantal dienstjaren maal een bepaald percentage maal het jaarsalaris.

    Wie heeft er gelijk?.

  • E. Toes

    Hallo Oellie,

    Het ABP “heeft gelijk” . De ongehuwden-toeslag is een premievrije toeslag. Op uw salaris wordt een franchise ingehouden, deze is doorgaans 10/7 van de AOW.

    De AOW is echter variabel, gehuwden krijgen hun eigen AOW met wellicht daar een partnertoeslag op (geld alleen wanneer iemand voor 1950 geboren is, aangezien de partnertoeslag na 2015 gaat vervallen).

    Voor zover ik weet is het ABP de enige die dit hanteerd, mijn kennis over het hoe en wat is daarom ook niet heel groot.

    Wat ik uit uw verhaal begrijp is dat u vindt dat het ABP u niet volledig informeert, dit zouden wij wel moeten doen…Wellicht kunt u hen vragen of zij u de redenatie achter deze toeslag schriftelijk willen uitleggen.

  • Remco

    In weze is voor iedereen hetzelfde van toepassing. Vaak wordt er naast een ouderdomspensioen een nabestaandenpensioen meeverzekerd van meestal 70 % van het ouderdomspensioen.

    Wat u kunt doen is het verzekerde nabestaandenpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Vuistregel is dat voor iedere 1 € aan nabestaandenpensioen € 0,25 extra ouderdomspensioen verkregen kan worden.

    Groet,

    R. van Alst