Dag Sonja,
Mag ik onder “contract van de langstlevende” verstaan dat u een verblijvingsbeding had?
Als dat het geval is dan is dat over het algemeen voor een pensioenuitvoerder niet genoeg. Veel pensioenuitvoerders eisen dat, om in aanmerking te komen voor een partnerpensioen en/of wezenpensioen, er minimaal een samenlevingscontract aanwezig is.
Sommige uitvoerders willen nog wel overgaan tot betaling als er kan worden aangetoond dat er wel langdurig samengeleeft is (bijvoorbeeld door de aankoop van een huis o.i.d.)
Pensioen wordt opgebouwd op het leven van de hoofddeelnemer, het valt ook niet onder het erfrecht. Oftewel, het is niet zo dat u de opgebouwde aanspraken van uw partner “erft” bij zijn overlijden. Bij het overlijden vervalt de aanspraak op pensioen voor de hoofddeelnemer. Als de pensioenregeling een partnerpensioen/wezenpensioen kent dan komt dit pensioen wel tot uitkering.
Echter is het dus maar de vraag of u daar, na bijna 10 jaar, nog aanspraak op kan maken.
De reden dat de pensioenuitvoerders u niet benaderd hebben ten tijde van het overlijden van uw partner is omdat u toen niet getrouwd was. De informatie voor eventuele nabestaanden wordt uit de Gemeentelijk Basis Administratie gehaald, aangezien u niet getrouwd was konden de betreffende pensioenuitvoerders dus ook niet van uw “bestaan” afweten.
Om uw vraag concreet te beantwoorden;
Het pensioen wat uw partner had opgebouwd tot aan zijn overlijden is komen te vervallen aan het fonds, het is dus inderdaad “weg”.
Vervelend nieuws helaas, maar op basis van wat u verteld denk ik dat bovenstaande aan de hand is.