overstap verzekeraar

  • IB

    Beste mensen,

    Mijn werkgever heeft een tussenpersoon die onze pensioenen regelt. Nu zijn tussenpersoon en werkgever het met elkaar eens geworden dat wij per 1 januari overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Dit in verband met lagere kosten bij Delta Loyd waardoor er meer inleg beschikbaar is

    We gaan van Avero naar Delta Loyd. Het potje bij Avero kunnen we volgens de tussenpersoon beter laten staan, “ 20 en 80 is ook 100 ”.

    Is zo'n overstap in zijn algemeenheid verstandig of zitten er haken en ogen aan?

    Mijn gevoel zegt dat er misschien wel 1,5% minder kosten zijn maar dat dit niet het enige is dat telt.

    Maandag kan ik de tussenpersoon eventuele vragen stellen.

    Ik zie graag jullie reacties

    Igor

  • Simon Kabelfoon

    Dat is in zijn algemeenheid niet zo te zeggen.

    Wanneer bij Avero-Achmea sprake is van een zogenaamd “semi-collectief” dan hebben daar bij aanvang mogelijk flinke eerste kosten (o.a. provisie) in gezeten, maar wanneer die regeling inmiddels 10 jaar of langer loopt zijn die eerste kosten inmiddels wel betaald.

    Nieuw starten bij Delta Lloyd kan opnieuw “eerste kosten” betekenen, maar dat kan op afstand zo niet bepaald worden. Is echter wel aannemelijk.

    Doorgaans gaan die “eerste kosten” ten laste van de waardeopbouw van de deelnemers.

    Gevoelsmatig lijkt me dat dus niet direct een vooruitgang als de regeling zelf verder ongewijzigd blijft.

  • Verdwelt

    Hallo Igor,

    Bijkbaar gaat het om een beschikbare premie bij DL. Je hebt het erover dat meer inleg beschikbaar komt. En dus een hoger pensioen op de pensioendatum?

    Klopt dat? Zo ja,dan kan je misschien eens navragen of je de waarde bij Avero kan overdragen naar DL. Blijkbaar is er geen sprake van een collectieve waardeoverdracht, want de tussenpersoon adviseert het deel bij Avero te laten staan.

    Dit kan echter gevolgen hebben voor je partnerpensioen bij vooroverlijden (=voor pensioendatum), als je een partner hebt. Bij overdracht worden eventueel extra dienstjaren toegekend aan de overdrachtswaarde. Als je in de nieuwe regeling bij vooroverlijden een aanspraak (=te verzekeren rente) op partnerpensioen verzekerd krijgt, die afgeleid wordt van salaris en diensttijd, dan kan het nadelig zijn als je de waarde laat staan bij Avero. Eventuele salarisstijgingen in de toekomst tellen dan niet mee over de opbouw van het partnerpensioen bij vooroverlijden die je uit de extra diensttijd zou verkrijgen.

    Het is dus zaak de tussenpersoon te vragen naar de gevolgen van de overstap aangaande het partnerpensioen bij vooroverlijden.

  • IB

    Mijn potje bij Avero zit in een garantiefonds. Heb hier geen partnerpensioen. Garantie geldt alleen op einddatum. Dus zonder switchen is dat een zekerheid (tenzij ik kom te overlijden). Bij DL beginnen we overnieuw, nu met partnerpensioen. Is het wijsheid om hier offensief te starten of beter in een zogenaamde ‘neutrale lifecycle’ te stappen. Die lifecycle houdt in dat DL met het stijgen van mijn leeftijd steeds meer de ‘veilige’ kant opzoekt voor mijn inleg. Ik ben 39 en heb dus nog wel even te gaan. Wat ik trouwens niet zie is dat de staffels van mijn stijgende leeftijd waarin DL dan steeds wat minder risico neemt gelijk zouden lopen met gunstige in- en uitstapmomenten

    Als ik het potje van Avero eventueel zou willen overdragen betaald mijn werkgever hier de kosten van.

    Wie heeft goede raad?

    Igor

  • Verdwelt

    Goede raad is moeilijk te geven. U zult zelf moeten inschatten of het beleggingsrisico voor u acceptabel is. Met de Wet Financieel Toezicht en uit de Pensioenwet voortvloeiende zorgplicht is ook het fenomeen lifecycle gekomen. Hoe en welk beleggingsrisico u wilt lopen is aan uzelf. Het wordt bepaald door uw beleggingsprofiel. Geeft u geen optie aan dan wordt u standaard in de “neutrale of veilige ” lifecycle geplaatst. Goede raad is hier dus niet voor te geven.

    Advies misschien? Kijk hoelang u nog dient te gaan tot de pensioendatum en bedenk dat beleggen op de lange duur best wel wat risico kan hebben. Is de duur tot pensioen kort, kies dan voor zekerheid door weinig of geen risico te nemen. Maar nogmaals dit is sterk afhankelijk van de persoon. Durft u het risico aan, is de pensioendatum nog ver weg, heeft u andere inkomensbronnen tezijnertijd en meer van dit “persoonlijke” zaken bepalen uw uiteindelijke beleggingsprofiel en horizon. Dat kunt u alleen zelf bepalen.

    Met betrekking tot het partnerpensioen in de nieuwe situatie kan overdracht zinvol zijn als het eerder genoemde antwoord voor u van toepassing is (aanspraak obv salaris/diensttijd). Overdracht van het kapitaal bij Avero naar DL geeft misschien meer beleggingsopbrengst bij een lange beleggingsduur, maar u verlaat daarmee de huidige garantie. Ook hier is de duur tot pensioendatum dus van belang, maar dat geeft geen garantie voor de toekomst.

    Met betrekking tot de in en uitstapmomenten bent u volgens mij vrij om dat te doen. Veelal stelt men wel dat “vaker” switchen kosten met zich meebrengt.