Hallo Tienke,
Er is geen wettelijke minimum leeftijd voor het opbouwen van pensioen. Vroeger was het echter wel zo dat een pensioen niet aangeboden werd voor deelnemers jonger dan 25 jaar. (praktisch alle pensioenuitvoerders hadden die regel toen).
Op dit moment is het zo dat de huidige Pensioenwet voorschrijft dat een pensioenregeling geen toetredingsleeftijd mag hebben die hoger is dan 21 jaar. Oftwel, de maximale toetredingsleeftijd tot een al bestaande regeling is 21 jaar.
Pensioen afkopen mag maar om 1 reden, en dat is wanneer de totale bruto aanspraak onder de 406,46 (niveau 2008) bruto per jaar ligt. (er bestaan nog wel bijzondere situaties wanneer een soort van afkoop ook mag plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een bovenmatig pensioen, maar dat is nu niet aan de orde)
Indien de man van uw vriendin dus een bruto aanspraak heeft opgebouwd die onder de 406,46 per jaar ligt mag de betreffende pensioenuitvoerder overgaan tot het afkopen van de aanspraak. Het is wettelijk niet toegestaan om bedragen die boven deze grens liggen af te kopen. Ook mag een aanspraak niet meer afgekocht worden indien de betreffende deelnemer gaat emigreren. (vroeger mocht dit wel, onafhankelijk van de hoogte van de aanspraak).
De reden die de man van uw vriendin opgeeft (“omdat hij er al vanaf zijn 14e voor betaald”) kan dus nooit een reden zijn, omdat de wet andere uitgangspunten hanteert.
Over het pensioen bij overlijden;
De man van uw vriendin heeft aanspraak op een ouderdomspensioen. Dat pensioen komt tot uitkering wanneer hij de pensioenleeftijd bereikt.
Daarnaast, indien de regeling hierin voorziet, heeft hij een nabestaandenpensioen en een wezenpensioen. Meestal is het nabestaandenpensioen 70% van het ouderdomspensioen, en het wezenpensioen 14% van het ouderdomspensioen.
Indien hij komt te overlijden vervalt het ouderdomspensioen. Dit is immers “op zijn leven” en kan niet worden overgenomen door iemand anders, ook niet door de partner.
Het partnerpensioen en het wezenpensioen komt echter wel tot uitkering aan de nabestaanden (partner + eventuele kinderen).
Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd zolang de partner leeft, het wezenpensioen wordt uitgekeerd tot de 18 jarige leeftijd, maar het kan nog langer indien de wees invalide is of nog naar school gaat na de 18-jarige leeftijd. (leeftijden kunnen verschillen per regeling).
Het wezenpensioen wordt verdubbeld indien beide ouders komen te overlijden, echter blijven de einddatums van de uitkering van kracht in deze. Het nabestaandenpensioen voor de partner komt te vervallen wanneer hij of zij komt te overlijden.
Het pensioen van de man van uw vriendin gaat dus niet over naar de nabestaanden, maar komt te vervallen. De betreffende nabestaanden krijgen een ander soort uitkering.