Moet ik via een advokaat boon om loon aanvragen?

  • An

    Ik ben 17 jaar getrouwd geweest, mijn pensioen is tijdens ons huwelijk afgekocht.

    Nu wil ik boon om loon aanvragen maar kan ik dat zelf of moet dat via een advokaat.

  • E. Toes

    Hallo An,

    Hoe bedoeld u precies dat uw pensioen tijdens uw huwelijk is afgekocht? Afkoop voor de pensioendatum kan pas sinds 1 januari 2008. Daarvoor kon het alleen bij emigratie, maar dat werd uiteindelijk verboden per 1 januari 2007.

    Er zijn een aantal dingen die meespelen; bijvoorbeeld of u getrouwd was in gemeenschap van goederen, waarneer de officiele scheidingsdatum was, etc.

    Boon- Van Loon is geldig indien uw scheiding voor 1 mei 1995 heeft plaatsgevonden. Als dit niet het geval is dan is de Wet Verevening van toepassing.

    Boon- Van Loon “werkt” iets moeilijker dan de Wet Verevening, het is dus altijd wel goed om hier samen met een gespecialiseerde advocaat naar de kijken.

    Heeft u een echtscheidingsconvenant laten opstellen ten tijde van uw echtscheiding? Misschien is hier de verdeling van pensioen in opgenomen.

  • An

    Bedankt voor je antwoord, het bedrijf waar ik voor werkte bood aan om het af te kopen en dat hebben we toen gedaan, wie denkt er nu aan een scheiding.

    We hebben wel een echtscheidingsconvenant opgemaakt maar daar staat niks in over het pensioen, wel dat ik geen allementatie wilde en dat ieder onder zich houd wat er is( auto's bootje)

    Maar nu zit ik zelf met een enorm pensioengat.

    We waren getrouwd in gemeenschap van goederen en de scheiding was voor 1995.

    Ik heb wat rondgekeken ondertussen en las dat ik moet bellen naar zijn werkgever om te vragen waar hij is verzekerd.

  • E. Toes

    Dat klopt, conform Boon-Van Loon heeft u recht op het volledige nabestaandenpensioen tot de echtscheidingsdatum, plus de helft van het volledig opgebouwd ouderdomspensioen tot aan de echtscheidingsdatum.

    Het betreffende pensioenfonds van uw ex-partner kan een berekening maken van het deel waar u recht op heeft, beste is dus om daar te beginnen.

    succes!

  • An

    Bedankt, aan de slag dus

  • Potter

    Even een kleine correctie op het verhaal van de heer Toes. U heeft recht op de waarde van de helft van het tot echtscheidingsdatum opgebouwde ouderdoms- en nabestaandenpensioen, incl. de “voorhuwelijkse” opbouw. Daarbij krijgt u eerst het volledig bijzonder nabestaandnepensioen toebedeeld, en vervolgens een aanvulling vanuit het ouderdomspensioen tot ieder de helft van de waarde heeft. Dat is dus wat anders dan het volledig nabestaandenpensioen en het halve ouderdomspensioen.

    De formule die de heer Toes noemt, slaat op de scheidingen van op of na 1 mei 1995.

    Wat u moet doen, is via een advocaat vorderen dat de onverdeeldheid in de boedel (het pensioen werd in uw situatie tot de huwelijkse boedel gerekend) op te heffen. Daarvoor bestaat geen verjaringstermijn, dus dat kan ook nog in 2009.

    Let op: het kan zijn dat in de boedelafwikkeling wel degelijk rekening is gehouden met de waarde van het pensioen, en u andere boedelbestanddelen toegescheiden zijn, die de waarde van het pensioen compenseren. Dan heeft u, uiteraard, nu niets meer te vorderen.

  • An

    Bedankt