verplichte pensioen

  • Mario

    Hallo,

    Ik wil graag weten of een werkgever die niet is aangesloten aan een cao, een werknemer kan verplichten om mee te doen aan pensioen, die dat zelf niet wil ? En heeft de werknemer dan ook recht op werkgeversgedeelte van de premie?

    Mario.

  • Verdwelt

    Hallo Mario,

    In de Pensioenwet is bepaald dat als een werkgever een pensioentoezegging doet, dan doet hij dit in principe aan de hele groep werknemers. Als het een bepaalde bedrijfstak betreft is de werkgever soms verplicht om toe te treden tot dit pensioenfonds en is toetreding van werknemers verplicht. De enige manier om hier als werknemer niet aan deel te nemen is dan een algehele afstandsverklaring te tekenen voor opbouw van pensioen en deelname. Bij verplichte pensioenregelingen, zoals bedrijfspensioenfondsen moet je zelfs “gemoedsbezwaarde” zijn. Dat betekent dat je uberhaupt geen verzekeringen afsluit wegens gemoedsbezwaren. In dat geval dient de werkgever toch reserveringen te doen en dus premieheffing te plegen die voor die deelnemer worden gereserveerd. Hiervoor kunnen afspraken gemaakt worden dat de gelden op een spaarrekening worden gedeponeerd. Een dergelijke spaarregeling valt dan niet onder de Pensioenwet, maar onder het Besluit fondsen en spaarregelingen. Immers kan een deelnemer op een later tijdstip op zijn besluit terugkomen. Let wel, dit geldt voor bedrijfspensioenfondsen die uit hoofde van een bepaalde bedrijfsvoering gehouden zijn om zich verplicht aan te sluiten bij dit bedrijfspensioenfonds. In dit geval bestaat het bestuur uit vertegenwoordigers van werkgever, werknemer en vakbonden.

    Als in jouw geval geen sprake is van een verplichte cao aansluiting voor de werkgever uit hoofde van een bepaalde bedrijfsuitoefening, dan kan je volgens mij gewoon een afstandsverklaring opstellen dat je niet wil meedoen voor pensioen. Je hebt dan natuurlijk ook geen recht op het werkgeversgedeelte van de premie. Immers, je doet niet mee en onderwerpt je niet aan het pensioenreglement waarin de werkgeversbijdrage eventueel is vastgelegd.

    Verdwelt

  • Maria

    Voordat ik zelfstandig werd heb ik voor verschillende werkgevers gewerkt. Tijdens die periode is altijd, zeer tegen mijn zin, een naar mijn idee bespottelijk hoge pensioenpremie ingehouden. Niks tegen te doen, het moet. Ik ben van mening dat het gewoon diefstal is. Ik hou niet van beleggen, ik vind het hetzelfde als met je geld naar een casino gaan en dat doe ik ook niet. De pensioenfondsen mogen legaal gokken met geld dat van mij is afgepakt.

    Ik ben voor een systeem waar men vrijwillig deel kan nemen aan een pensioenregeling. Als je dat niet wilt moet je zelf sparen voor later. Eerlijk en democratisch.

    En er is zo langzamerhand toch wel gebleken dat in deze graaicultuur we niet zomaar ons geld kunnen toevertrouwen aan “deskundigen” , tenzij je wilt dat het als bij een goocheltruc verdwijnt!

    Dus: Weg met verplichte pensioenpremie.

    Truus

  • E. Toes

    Het nederlandse pensioenstelsel is gebaseerd op solidareit. Het gaat niet alleen om sparen voor later, het gaat er ook om dat je nabestaanden nog een uitkering krijgen indien je komt te overlijden, of dat jezelf een acceptabele uitkering kan krijgen wanneer je arbeidsongeschikt wordt (en dus niet meer kan werken). Die uitkering worden OOK vanuit het pensioenfonds betaald.

    Er is overgens geen sprake van een wettelijke (!) verplichting tot pensioenopbouw. Het kan echter verplicht worden gesteld vanuit een CAO, bedrijfstakpensioenfonds of een arbeidsovereenkomst.

    Indien u geen pensioen wou opbouwen tot u indienst kwam van die werkgevers kon u daar een afstandsverklaring voor tekenen of als gemoedsbezwaarde uitsluitsel van pensioenopbouw aanvragen (bij dat laatste had u overgens nog steeds een “premie” moeten betalen, maar kocht u daar geen aanspraak voor in en werd er ook niet mee belegd).

    Het probleem met uw systeem is dat hij goed werkt voor mensen die voor zichzelf kunnen zorgen, maar bij de mensen waar dit niet zo voor is pakt het heel wat slechter uit.

    Beleggen is overgens niet per definitie gevaarlijk, maar met de situatie op de beurs op dit moment heeft elk beursgenoteerd bedrijf klappen gehad.. en dus is er veel geld verloren gegaan.