Hallo Claudia,
Normaliter bouw je pensioen op tot 65 jaar. Treedt je vader eerder uit dienst ivm vervroegd uittreden, dan stopt de pensioenopbouw voor de “volpensioen” regeling.
Er treedt dus (gedeeltelijk) pensioenverlies op omdat de pensioenopbouw van 62 tot 65 jaar niet plaatsvindt. Het kan echter zijn dat de werkgever de premie tot 65 jaar doorbetaalt uit hoofde van een “sociaal” plan. Het is dus van belang of er zo een plan is.
Fiscaal maakt de loonheffing niet zo veel uit. Normaal vindt loonheffing over loon uit dienstbetrekking plaats via de zgn “witte” tabel. Op loon uit vroegere dienstbetrekking, dus pensioen, wordt ingehouden volgens de “groene” tabel.
De verschillen tussen de tabellen hangen samen met de daarin verwerkte positieve en negatieve loonbestanddelen, vaststaande aftrekposten en heffingskortingen.
De premie voor de Zorgverzekeringswet wordt in loondienst door de werkgever vergoed, bij pensioen niet. Dat is dus een verlies van inkomen.
De heffing bedraagt 4,8% (2009) van de bruto uitkering en wordt dus niet, zoals bij iemand in loondienst, vergoed door de werkgever.
In het bovenstaande ga ik ervan uit dat er geen doorbetaling van pensioen via de werkgever plaatsvindt wat bij VUT regelingen nog wel gebruikelijk is/was.
Verdwelt