waardeoverdracht

  • mario

    De pensioenkosten worden bij ons verdeeld 1/3 - 2/3 en de waardeoverdrachtskosten zouden hier ook onder vallen volgens onze werkgever. Klopt dit? en hoe gaan andere werkgevers hier mee om? En waarom is er altijd waardeoverdracht?

    mario.

  • Verdwelt

    Even vooraf Mario,

    Waardeoverdracht (ook wel ReserveWaardeOverdracht, kortweg RWO) vindt plaats bij wisseling van werkgever/dienstverband. Op dat moment moet de nieuwe werkgever je wijzen op de mogelijkheid van waardeoverdracht. Vanaf datum in diensttreding heb je zes maanden de tijd om een verzoek hiertoe te doen bij de “ontvangende” maatschappij (dat is de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever). Dit is een wettelijk recht! Beide pensioenuitvoerders moeten hieraan meewerken. Na die termijn van zes maanden verlies je het wettelijk recht op RWO en kan het alleen nog op individuele (vrijwillige) basis. De pensioenuitvoerder hoeft hieraan niet mee te werken.

    Het wettelijk recht op RWO is een vrije keuze. Door het proces in gang te zetten krijg je een “opgave van de oude” pensioenuitvoerder en een “offerte van de nieuwe” pensioenuitvoerder. Zo kan je vergelijken welke pensioenrechten je had én wat je ervoor in de plaats krijgt bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Uiteraard wil je er niet op achteruit gaan in pensioenrechten, dus de rechten dienen minimaal (actuarieel) gelijkwaardig te zijn. Als je rechten dus minder zijn heeft het veelal geen zin om over te dragen, tenzij je vooruitzichten hebt op carrierestijging en de pensioenregeling is gebaseerd op salaris/diensttijd. In dat geval is het een overweging waard.

    Als je in dienst treedt bij de nieuwe werkgever dan ga je meestal meer verdienen. Bij RWO wordt diensttijd toegekend aan de overdrachtswaarde. Doordat de inkoop van pensioenrechten meestal hoger is dan in de oude situatie, krijg je iets minder diensttijd toegekend. Om toch minimaal de rechten te verzekeren die je had, is de waarde die overkomt misschien niet toereikend en het verschil wordt dan bij de nieuwe werkgever in rekening gebracht. In dat geval kán de werkgever het verschil eventueel via een verdeling bij jou in rekening brengen. Maar dit geldt niet bij alle pensioenregelingen. Bij beschikbare premieregelingen is dit o.a. niet het geval. De RWO is in dat geval de koopsom die ingebracht wordt. Men noemt beschikbare premieregelingen zogenaamde “niet-reguliere” regelingen. Pensioenregelingen die uitgaan van salaris/diensttijd worden veelal “reguliere” regelingen genoemd.

    Draag je over van een reguliere regeling naar een niet-reguliere regeling, dan vindt er dus geen verrekening plaats.

    Dit is een summiere samenvatting en dekt niet de hele lading.

    Voor zover even vooraf.

    Mario,

    Wat bedoel je met: “En waarom is er altijd waardeoverdracht?”

    Zoals je boven leest, kan dit alleen voorkomen bij wisseling van werkgever/dienstverband. Daarnaast is het een vrije keuze, je moet namelijk zelf accoord gaan met de overdracht. Doe je dat niet, dan vindt er geen overdracht plaats en blijven de pensioenrechten gewoon bij de oude pensioenuitvoerder.

    Wissel je daarna nogmaals van werkgever dan verkrijg je opnieuw de mogelijkheid om deze rechten over te dragen.

    Verdwelt