Om wellicht ook nog even concreet terug te komen op de vraag;
Zoals aangegeven door Peter kan je als gemoedsbezwaarde afstand doen van pensioen, (lees: de verzekering die pensioen heet). Echter geeft dit nog geen uitsluitsel van premiebetaling, oftewel; maandelijks wordt er een deel dat evenredig is aan de pensioenbijdrage overgemaakt naar het fonds, die dit op een spaarrekening zet. De werkgever betaald hier ook aan mee. Wat u met dit spaarkapitaal doet op uw pensioneringsdatum (laten uitkeren of afstand van doen) ligt aan het reglement van het pensioenfonds.
Overgens, “gemoedsbezwaard” wordt je niet zomaar.. dit moet aangevraagd worden bij de Sociale Verzekeringsbank en gaat niet makkelijk. Je neemt namelijk afstand van ALLE verzekeringen (brandverzekering, WA, verzekering voor de auto etc).
Gemoedsbezwaarde “worden” lijkt me geen goede optie, omdat het dus niet per definitie betekend dat er dan ook geen premie meer betaald hoeft te worden.
Pensioen opbouwen kan op 3 manieren verplicht worden;
- Verplichting vanuit het fonds
- Verplichting vanuit de CAO (mits deze niet alleen het recht, maar ook de plicht tot deelneming met zich meebrengt)
- Verplicht vanuit de arbeidsovereenkomst
Als er een verplichting is vanuit het bedrijfstakpensioenfonds (BPF) (wat het ABP is) kunt u daar geen afstand van nemen.
Als er een verplichting is vanuit de CAO (wat niet zo is bij het ABP) kan u geen afstand van pensioen doen. Als alleen het recht op pensioen geboden wordt in de CAO, kunt u er wel afstand van doen. Echter als er een verplichting vanuit het BPF is, “overruled” deze de CAO.
Als de verplichting vastgelegt is in de arbeidsovereenkomst, kan u er makkelijk afstand van doen door deze simpelweg niet als voorwaarde mee te nemen in de overeenkomst. De werkgever kan echter dan ook besluiten om simpelweg geen arbeidsovereenkomst aan te gaan.