Eigen pensioenregeling

  • Adriana ®

    Beste lezers,

    Wij zijn verplicht door onze CAO om alle medewerkers aan te melden en het pensioen af te dragen.

    Nu willen wij een hoge functionaris aannemen die een eigen pensioenregeling heeft. Hij vroeg om een 13e maand, met dit bedrag betaalt hij zijn eigen pensioen.

    Ik heb de vraag bij ons pensioenfonds neergelegd, echter is het antwoord dat er geen vrijstelling mogelijk is. Alle medewerkers moeten pensioen bij het fonds opbouwen.

    Mijn vraag is: welke contructie is in dit geval beter voor deze functionaris die wij in dienst willen nemen? Moet hij een Beheer Bv oprichten, in dienst bij deze BV blijven en bij ons werken? Kent iemand een andere constructie?

    Bij voorbaat dank,

    Adriana

  • Potter

    Beste Adriana,

    Eerst even een stap terug. Waarom wil deze man niet in de regeling? Heeft hij zelf een pensioenregeling, en is die dan zo veel beter dan de regeling van jullie fonds?

    Soms wil het wel eens helpen de regelingen naast elkaar te zetten, en dan eens kritisch te kijken naar de door hem zo gewenste individuele regeling. 99% van de gevallen zijn die individuele pensioenregelingen namelijk helemaal niet zo fantastisch (het is nl vrijwel altijd een woekerpolis :-( ).

    Een managementconstructie zoals je beschrijft zou voor het pensioen goed moeten gaan, tenzij de CAO ook op hem van toepassing is. Dat ligt er aan of de CAO zich verder uitstrekt dan jullie bedrijf, bijvoorbeeld op de hele bedrijfstak.

    Voor de fiscaliteit en SVW zal men ongetwijfeld stellen dat hij bij jullie in loondienst is als er wordt gewerkt met een management BV. Maar voor de Pensioenwet, voor zover ik weet, niet.

    Volgens art. 1 van de Pensioenwet geldt slechts als werknemer:

    degene die krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht of publiekrechtelijke aanstelling arbeid verricht voor een werkgever, met uitzondering van de directeur-grootaandeelhouder en de werknemer die onder de werkingsfeer van een verplicht gestelde beroepspensioenregeling als bedoeld in de Wet verplichte beroepspensioenregeling valt.

    Kortom: niet een situatie waar zo 1, 2 , 3 een sluitend antwoord op is te geven.

  • Adriana ®

    Allereerst bedankt voor jouw antwoord Potter.

    Wij gaan de betrokkene praten.

    Nog een vraagje als het mag: jij zegt dat een directeur-aandeelhouder een uitzondering is. Is een directeur (statutaire) die geen aandeelhouder is, ook een uitzondering. Mag deze directeur een afwijkende pensioenregeling hebben?

    Naar aanleiding van deze nieuwe medewerker, is de vraag over de pensioenregeling van onze directeur ook naar boven gekomen, daarom.

    Alvast bedankt.

    Groetjes, Adriana

  • Potter

    Beste Adriana,

    Ook hier is weer het antwoord: dat ligt aan de CAO. In sommige CAO's zijn statutair directeuren uitgezonderd. Dan kun je voor de verplichte pensioenregeling ook deze directeur er buiten houden. Als dat niet kan, kun je wel hem een aanvullende pensioenbrief geven.