Meer dan 95 procent van de bouwvakkers wil ook straks met 65 jaar AOW kunnen ontvangen. Dat mag eventueel in een flexibel systeem, waarin iedereen zelf mag bepalen wanneer die AOW in gaat. Bijna zestig procent van de mensen op de bouwplaats vindt dat ze niet per se via een zware-beroepenregeling hoeft te worden ontzien. Dat kan ook door rekening te houden met bijvoorbeeld een lang arbeidsverleden.
Dat blijkt uit een peiling van FNV Bouw onder ruim 650 bouwvakkers. De bond heeft onderzocht wat bouwvakkers belangrijk vinden bij de komende verkiezingen en heeft de resultaten van de peiling vandaag aangeboden aan verschillende politieke partijen. Met de Standpuntenkaravaan trok FNV Bouw twee weken langs Nederlandse bouwplaatsen en vroeg naar de standpunten op zes thema's variërend van de AOW tot de hypotheekrenteaftrek.
In de alternatieve volksraadpleging bevestigen bouwvakkers opnieuw dat ze niet langer willen doorwerken. 65 Procent wil met 65 jaar van de AOW gebruik kunnen maken. Van 31 procent mag de AOW-leeftijd flexibel worden, maar alleen als mensen met zware beroepen worden ontzien. FNV Bouw is blij met deze uitkomsten: in de overleggen over een pensioenakkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties pleit FNV Bouw voor het ontzien van mensen met slijtende beroepen via een ‘U-bochtconstructie’. Geen zware-beroepenregeling als zodanig dus, maar sectorale toetsingscriteria zoals arbeidsverleden en/of levensverwachting waardoor bepaalde groepen mensen eerder met (vroeg)pensioen kunnen. Van de ondervraagde bouwvakkers wil slechts 15 procent het vroegpensioen afschaffen.
Voor het overige zegt tachtig procent van de ondervraagden dat het ontslagrecht niet versoepeld mag worden en wil zeventig procent niet dat de hoogte en duur van de WW worden aangepast. Over de hypotheekrenteaftrek zijn de meningen verdeeld: ruim de helft wil de aftrek ongewijzigd in stand houden. Volgens 42 procent moet de aftrek vanaf een bepaalde hypotheekschuld gemaximeerd worden.
De Standpuntenkaravaan van FNV Bouw is op 17 mei vanuit Tiel vertrokken en kwam via onder meer Breda en Utrecht op 31 mei aan in Den Haag. Daar zijn de stemresultaten aangeboden aan Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks), Hans Spekman (PvdA), Jan Jacob van Dijk (CDA) en de mensen op de bouwplaats van Stebru Bouw in Den Haag.
Meer informatie:
http://fnvbouw.nl/nieuws/pages/Bouwvakkers_ook_straks_op_tijd_met_pensioen_1694.aspx?_id=1694