Beschikbare premie stelsel

  • Armando

    Ik heb vrijwel geen kennis van de pensioenwereld, vandaar deze vragen. Sinds begin dit jaar in dienst getreden bij een werkgever die een pensioen op basis van het beschikbare premie stelsel aanbiedt. Nu wordt er van mijn bruto inkomen 7,11% (eigen bijdrage 2%) ofwel ca. € 136 aan pensioenpremie afgedragen aan 2 verschillende verzekeraars voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Mijn vragen:

    - Is 7,11% van het bruto inkomen een normale afdracht of is dit erg weinig?

    - Wordt die 7,11% opgesplitst in een gedeelte ouderdoms- en nabestaandenpensioen? Vermoedelijk wel omdat er 2 verzekeraars in het spel zijn, maar welke verdeling is gangbaar en hoe werkt dit later in de praktijk?

    - Het beleggingsrisico schijnt bij dit stelsel bij mijzelf te liggen. Wat is nu op 30-jarige leeftijd verstandig om te doen, risicovol of juist niet?

    Alvast bedankt!

  • Simon Kabelfoon

    7,11% van uw bruto-loon zegt niet direct iets, want doorgaans wordt een beschikbare premie uitgedrukt als een percentage van de pensioengrondslag (is pensioengevend salaris -/- AOW-franchise). Heeft u een relatief laag salaris, dan kan 7,11% best hoog blijken, terwijl bij een relatief hoog salaris datzelfde percentage verhoudingsgewijs juist laag kan blijken.

    Als het goed is beschikt u over een pensioentoezegging (-reglement)/pensioenuitleg, waarin staat beschreven welke pensioenen er op welke wijze worden toegezegd en gefinancierd.

    Indien de totale beschikbare premie inderdaad 7,11% van uw salaris bedraagt, dan zal een deel daarvan worden aangewend voor de verzekering van het nabestaandenpensioen en het resterende deel voor de opbouw van ouderdomspensioen.

    Uw pensioenadviseur/tussenpersoon zal u dit moeten kunnen uiteenzetten.

    Veel beschikbare-premie-regelingen geschieden op basis van beleggingen (dat geldt indirect trouwens voor bijna ALLE pensioenen in Nederland), waarbij de deelnemer inderdaad het risico draagt.

    De verzekeraar/uitvoerder gaat overigens niet geheel “vrijuit” en heeft ook zorgplicht.

    Doorgaans worden zogenaamde life-cycle-fondsen aangeboden met bepaalde risico-profielen (van zeer defensief to zeer offensief).

    In alle gevallen wordt het risico naarmate de tijd verstrijkt dan steeds verder verlaagd, maar het ene fonds begint meer risicovol dan het andere.

    Ook daar mag u van uw pensioenadviseur/-uitvoerder enig advies/ondersteuning verwachten.

    Er zijn “invuloefeningen” aan de hand waarvan u kunt vaststellen welk type belegger u feitelijk bent (vragen uiteraard wel eerlijk beantwoorden :) ). Dat kan als richtinggevend worden beschouwd.

    Wat verstandig is om te doen?? Geen idee, want welk type belegger bent u? Welke andere voorzieningen heeft u wellicht nog (ofwel hoe afhankelijk bent u straks van uw pensioeninkomen)? en zo nog wel een paar vragen.